ΑΘΗΝΑ
02:02
|
16.04.2021
Ο απεργός πείνας και δίψας, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσης της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού και την επιστροφή του στις φυλακές…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την απόρριψη των αιτημάτων του από το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας ο απεργός πείνας και δίψας, Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε σήμερα (8/3) στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσης της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού και την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κρατούμενος, μέσω του δικηγόρου του Δημήτρη Σαραφιανού, ζητά από το ΣτΕ τα κάτωθι:

1) Την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου.

2) Την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και

3) Την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστηρίζει ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Τέλος, στην προσφυγή επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα για ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού αλλά και για την ακύρωση της απόφασης της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, την οποία θεωρεί παράνομη.

Στο μεταξύ, οι προσωπικοί θεράποντες ιατροί του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα καταγγέλλουν ότι “προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης” δεν τους έχει επιτραπεί να τον επισκεφθούν στο νοσοκομείο Λαμίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, Θοδωρή Ζδούκο και Κατερίνα Ντουζέπη, όχι μόνο κινδυνεύει να πέσει σε κώμα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 60 ημέρες και τις τελευταίες 14 και δίψας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου περιμένει το ΚΙΝΑΛ

Θέλει και λίγο σόου το στραπάτσο

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η κίνηση Δένδια αλλά δεν αναπληρώνει το κενό στρατηγικής

Ά. Γεωργιάδης: Όποιος αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δωρίζει το όνομα Μακεδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα