ΑΘΗΝΑ
15:03
|
30.04.2024
Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν στήσει φραγμό με κλούβες για να μην πλησιάσουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους διαδηλωτές της μαζικής πορείας διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Μια επιχείρηση που οδήγησε στην προσαγωγή 33 ατόμων εκ των οποίων οι 16 συνελήφθησαν και αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

“Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ” γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών. “Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας” γράφει το πανό της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών ενώ οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ και με πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής. Οι διαδηλωτές θέλησαν να κινηθούν προς το Πανεπιστήμιο αλλά βρέθηκαν μπροστά σε φραγμό της αστυνομίας στο ύψος της Καμάρας. Πλέον η διαδήλωση με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών έχει διαλυθεί στο ύψος της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς.

Πορεία για το ΑΠΘ: Πετροπόλεμος και χημικά στην Εγνατία (VIDEO)#Πορείες #Επεισόδια #ΑΠΘ #Θεσσαλονίκη #Αστυνομία

Posted by GR TIMES on Thursday, March 11, 2021

Με εντολή της εισαγγελέως ποινικής δίωξης ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες κατά τη νέα αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Νωρίτερα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, είχε γνωστοποιήσει ότι μετατράπηκαν σε συλλήψεις οι 16 από τις 33 προσαγωγές που έγιναν κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της πρυτανείας. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΘ “οι 19 δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο”.

Φοιτητές και αυτόπτες μάρτυρες της επέμβασης νωρίς τα ξημερώματα κατήγγειλαν ότι η Αστυνομία προχώρησε σε επιλεκτικές προσαγωγές και σε υπέρμετρη χρήση βίας για μια κατάληψη που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη ημέρα πως θα έληγε σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σόου με συλλήψεις

“Ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια. Αξημέρωτα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών στο ΑΠΘ, ενώ ήδη από χθες είχε ανακοινωθεί δημόσια ότι οι φοιτητές θα εγκατέλειπαν το κτίριο σήμερα το πρωί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στο ΑΠΘ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

“Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτίμησε αντί για την προαναγγελθείσα ειρηνική αποχώρηση, να στήσει ένα σόου χολιγουντιανής παραγωγής με κομμένα κινητά τηλέφωνα, ελικόπτερα και drones να πετάνε πάνω από το ΑΠΘ, απαγορεύοντας ακόμα και στους δημοσιογράφους να προσεγγίζουν τον χώρο ώστε να καταγράψουν τα γεγονότα”, προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει: “Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας αποτύχει στην πανδημία και την οικονομία, συνεχίζει να επενδύει στην καταστολή, τη βία και το διχασμό. Το μόνο που καταφέρνει είναι αντί για ασφάλεια να εμπεδώνει κλίμα ανασφάλειας και κοινωνικής έντασης, μήπως και ξεχαστούν οι αποτυχίες του. Να είναι σίγουρος πως οι πολίτες δεν τις ξεχνούν, βιώνουν κάθε μέρα τα αποτελέσματά τους στο αποτυχημένο λοκντάουν 5 μηνών, στην κατάρρευση της οικονομίας, τα λουκέτα και τις απολύσεις”.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό

Για “συνέχιση του αυταρχικού της κατήφορου, ένταση της καταστολής και καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας” στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει την κυβέρνηση το ΚΚΕ για την πρωινή εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Επισημαίνει ότι αυτή έγινε αφού είχε ανακοινωθεί ότι θα έληγε σήμερα η κατάληψη και κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος δημοσιογράφων στο ΑΠΘ. Ζητεί επίσης την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια-Χημικά και βία κατά διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα