ΑΘΗΝΑ
04:46
|
27.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως "χώρα", σπάζοντας ένα αμερικανικό ταμπού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα, και στη συνέχεια θα συναντήσει κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες στην Αλάσκα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χρησιμοποίησε τη λέξη “χώρα” όταν ανέφερε την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια ακρόασης του Κογκρέσου αυτήν την εβδομάδα, παραβιάζοντας ένα προηγούμενο ταμπού μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση τέτοιας γλώσσας όταν αναφέρονται στο αυτόνομο νησί για να αποφευχθεί η ενόχληση της Κίνας, ανέφερε η Taiwan News.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος σχετικά με την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν ανταποκρίθηκε στην εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικανών της Καλιφόρνια Γιάνκ Κιμ, η οποία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπεριλάβουν την Ταϊβάν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία.

“Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι η Ταϊβάν είναι μια ισχυρή δημοκρατία, μια πολύ ισχυρή τεχνολογική δύναμη και μια χώρα που μπορεί να συνεισφέρει στον κόσμο, όχι μόνο στους δικούς της ανθρώπους. Το COVID είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτού”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε μια άγραφη πολιτική να αποφεύγει τη χρήση της λέξης “χώρα” όταν αναφερόταν στο αυτόνομο νησί ως μέρος της δέσμευσης των ΗΠΑ για τη λεγόμενη “Πολιτική της Μίας Κίνας” του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μια μέρα.

Οι κινεζικές αρχές συχνά διαμαρτύρονται έντονα εάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή εταιρείες ανά τον κόσμο αποκαλούν την Ταϊβάν χώρα. Ορισμένες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας ξενοδοχείων Marriott, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από την Κίνα, αφού καταχώρησαν την Ταϊβάν στην ίδια ομάδα με άλλες χώρες του κόσμου.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήρε επίσημα τους περιορισμούς της στις επίσημες επαφές με την Ταϊβάν στις 10 Ιανουαρίου, προς το τέλος της θητείας της, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων χρήσης των όρων «χώρα» ή «κυβέρνηση». Η κίνηση αυτή προκάλεσε σκληρή κριτική από το Πεκίνο.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους διπλωμάτες την επόμενη εβδομάδα στην Αλάσκα για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων και από τις δύο χώρες υπό τη νέα διοίκηση στην Ουάσινγκτον.

Προηγουμένως, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσεγγίσει τις σχέσεις της με την Κίνα “άρρηκτα συνδεδεμένη” με τους εταίρους της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν σχολίασε νωρίτερα τη μελλοντική συνάντηση, λέγοντας ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιστρέψουν τις σχέσεις τους σε μια «υγιή και σταθερή» πορεία, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας.

Σύμφωνα με ένα διμερές ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν απολαμβάνουν μια ανεπίσημη σχέση, αλλά η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία του νησιού. Ένα σύμφωνο του 1979 με την Κίνα άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση των ΗΠΑ στο Πεκίνο, αν και ο νόμος περί σχέσεων της Ταϊβάν, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο την ίδια χρονιά, επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τις αμυντικές δυνατότητες του νησιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη νέα αμερικανική κυβέρνηση “να κατανοήσει πλήρως την υψηλή ευαισθησία του θέματος της Ταϊβάν” και να εγκαταλείψει “επικίνδυνες πρακτικές με το να υπερβαίνει τα όρια και να παίζει με τη φωτιά”.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα