ΑΘΗΝΑ
06:13
|
26.04.2024
Ανακωχή ή νίκη του Αυστραλού μεγιστάνα των μίντια - Ποιο το μέλλον των “μικρών” της δημοσιογραφίας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία Facebook και ο κολοσσός των ΜΜΕ της Αυστραλίας News Corp, συμφερόντων του Ρούπερτ Μέρντοχ, κατέληξαν σε τριετή συμφωνία βάσει της οποίας η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα “πληρώνει” για τη χρήση του ειδησεογραφικού περιεχομένου από όλα τα μέσα του Αυστραλού μεγιστάνα στη σελίδα της. Μια συμφωνία, η οποία είναι κατάληξη ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης της Αυστραλίας, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο που υποχρεώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης.

Προηγήθηκε ένα αδιέξοδο μιας εβδομάδας ανάμεσα σε Καμπέρα και Facebook με τους Αυστραλούς χρήστες να χάνουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν, να διαμοιράζουν και να βλέπουν εγχώριο και διεθνές ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες τους.

“Η συμφωνία με το Facebook είναι ένα ορόσημο για τη μετεξέλιξη του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας και θα έχει ουσιαστικό και σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις των μίντια στην Αυστραλία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου News Corp, Ρόμπερτ Τόμσον, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης πολλά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, για το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να πληρώνει για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Το ποσό της τριετούς συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει άγνωστο. Η εξέλιξη αυτή, αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη νίκη για τον 89χρονο Μέρντοχ, ο οποίος που είχε παλιότερα εξασφαλίσει ανάλογες πληρωμές και από εταιρείες, όπως οι Apple και Google.

Από την πλευρά του Facebook, ο επικεφαλής για θέματα διαμοιρασμού ειδήσεων στην Αυστραλία, Άντριου Χάντερ, δήλωσε ότι οι 17 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας αποκτούν μετά από αυτή τη συμφωνία “πρόσβαση σε ποιοτικά ειδησεογραφικά άρθρα, έκτακτες ειδήσεις και βίντεο από το εθνικό, μητροπολιτικό και περιφερειακό δίκτυο ειδήσεων του ομίλου News Corp”.

Σύμφωνα με το δίκτυο RT News η επόμενη συμφωνία του Facebook στην Αυστραλία αναμένεται να είναι με τον όμιλο “Nine Entertainment”, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη τοπικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων με μεγάλη κυκλοφορία “Sydney Morning Herald” και “Age”.

Πάντως όπως σημειώνει και η ανταποκρίτρια του BBC στην Αυστραλία, Σαϊμά Χαλίλ, “το ζητούμενο ή απλά το στοίχημα αυτού του νόμου που πέρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι αν από όλο αυτό κερδίζουν κάτι οι μικρομεσαίοι ή μικροί όμιλοι ΜΜΕ και οι περιφερειακές εφημερίδες; Ειδικά τη στιγμή που αυτές ήταν που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τα έσοδα διαφημίσεων από το Facebook”.

Πηγή: BBC, RTNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα