ΑΘΗΝΑ
14:35
|
20.04.2024
Υποστηρίζει το μπλοκάρισμα στις εξαγωγές των εμβολίων όσο οι φαρμακευτικές δεν τηρούν τις δεσμέυσεις τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις με την ΕΕ.

“Τέλος στην αφέλεια…Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες κορυφώθηκαν μετά την καθυστέρηση που σημειώνεται στη διανομή των δόσεων.

H Ε.Ε κατηγορεί κυρίως την AstraZeneca ότι έχει αθετήσει συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και τη Βρετανία ότι κρατάει για τον εαυτό τις παρτίδες δόσεων που παράγονται στα εγχώρια εργοστάσια και οι οποίες προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε.

Έτσι, ενώ η Κομισιόν προωθεί μηχανισμό που θα παγώνει τις εξαγωγές των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εκφράζουν την αντίθεσή τους στους χειρισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Αυστρία μιλούν για σειρά λαθών από την ΕΕ στο θέμα της κυκλοφορίας εμβολίων, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι “Κάναμε λάθος που δεν εμφανιστήκαμε πιο φιλόδοξοι” από τις ΗΠΑ, στο θέμα της έρευνας των εμβολίων.

“Την προσοχή που εμείς ρίξαμε στα μέτρα στήριξης, εκείνη την κατηύθυναν στα εμβόλια και την έρευνα. Σκεφτήκαμε πως το εμβόλιο θα μας έδινε χρόνο να αναπτυχθούμε” αναγνώρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία κάποια μέλη θα έχουν εμβολιάσει τους πληθυσμούς τους στις αρχές ή έως τα μέσα Μαΐου, ενώ άλλοι θα χρειαστούν 6, 8 ή 10 ακόμη εβδομάδες”, δήλωσε από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τη σύνοδο κορυφής, οι 27 συμφώνησαν να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά του Covid-19 στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη.

“Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα