Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της, ευχαριστώντας την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, εξέφρασε παράλληλα και την ανησυχία της για την εξελίξεις στο εσωτερικό τερέν της Τουρκίας και κυρίως για την πρόσφατη αποχώρηση της χώρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
“Όλοι παρακολουθήσαμε την ένταση την προηγούμενη χρονιά στην ανατολική Μεσόγειο και είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε σε αποκλιμάκωση – και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο”, δήλωσε.
“Αυτό από τη μία πλευρά το χαιρετίσαμε, αλλά από την άλλη πλευρά στρέψαμε την προσοχή μας στην εσωτερική πολιτική και εκφράσαμε την ανησυχία μας, για παράδειγμα για το τι σημαίνει η έξοδος της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Διευκρίνισε επίσης ότι “το να μην συζητάμε [με την Τουρκία] δεν αποτελεί απάντηση”, καθώς χρειάζονται επαφές με την χώρα προκειμένου να συζητώνται τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και για κοινά συμφέροντα.
“Φυσικά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε η Μέρκελ σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, για την οποία πιθανώς θα ληφθούν αποφάσεις τον Ιούνιο.
Από την πλευρά της η Τουρκία, χαιρέτισε τις προσπάθειες και τη ρητορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, αλλά απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική, ενώ κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν για μία για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εκφράζοντας της ικανοποίησή τους για την κοινή δήλωση των 27 για την Τουρκία.
“Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες. Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο” σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “έγιναν σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις” και όπως τόνιζαν “το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Μπορέλ”.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 27 ζητούν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης και καλούν “την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου\” και υπόσχονται ότι θα δεσμευθούν σταδιακά για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
“Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο” αναφέρεται στο κείμενο.