ΑΘΗΝΑ
08:51
|
19.04.2024
Ο Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας, στράφηκε στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για να ενισχύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των δημοτών του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας, στράφηκε στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για να ενισχύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού των δημοτών του, παραβλέποντας, ότι αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΜΑ).

Με αφορμή το άνοιγμα ενός πέμπτου εμβολιαστικού κέντρου στη Νίκαια, ο δήμαρχος στρέφεται στη Ρωσία και στο Sputnik V για την ανοσοποίηση των δημοτών της γαλλικής πόλης.

“Αυτή τη στιγμή, μας λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν, μελετούν αν θα μπορέσουμε να έχουμε την έγκρισή του εμβολίου τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί στο BFMTV-RMC.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μελέτης για την έγκριση αδειοδότησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο ανάπτυξε το ρωσικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Gamaleya.

Ο Κριστιάν Εστροζί τόνισε ότι αυτή την στιγμή χρειάζεται “ό,τιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ανοσία μας”, υπογραμμίζοντας ότι το Sputnik V “χρησιμοποιείται σε 48 χώρες σε όλον τον κόσμο και φαίνεται να πληροί όλα τα επιστημονικά κριτήρια” όπως αποδεικνύεται από τις κλινικές δοκιμές του.

Yπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, έχει ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας σε 58 χώρες (58η το Μαλί σήμερα). Παράλληλα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί προς το ρωσικό εμβόλιο χωρίς να περιμένουν την έγκρισή του από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, καθώς η Ευρώπη καθυστερεί στις παραδόσεις των εμβολίων εν μέσω της διαμάχης της με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το ρωσικό εμβόλιο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό στη Δύση, μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματά του επισφαγίστηκαν τον Φεβρουάριο από την επιθεώρηση The Lancet, η οποία και έδωσε παγκόσμια το πράσινο φως για την έγκρισή του.

Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησης του Sputnik V εξακολουθεί να εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

“Για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σχετική οδηγία για το Sputnik V, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε παραγγελίες. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω, είναι να το χορηγήσω. Θα χρειαστεί η έγκριση των υγειονομικών αρχών. Ωστόσο μπορώ να κάνω παραγγελίες” κατέληξε ο Κριστιάν Εστροζί.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδαμ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε ότι η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό ως όργανα προπαγάνδας και επιρροής και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν ανεξαρτησία στην παραγωγή των εμβολίων.

“Αγαπητέ Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθούμε να κρατήσουμε τα εμβόλια εκτός πολιτικής, αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα μας για παγκόσμια ειρήνη, όχι για τον πόλεμο”, ήταν η λακωνική απάντηση των δημιουργών του Sputnik-V.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία, έχουν λάβει έγκριση τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα