Στις αρχές Μαρτίου, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά από πέντε βίντεο που έδειχναν ένοπλους, ένστολους άνδρες να οδηγούν μια ομάδα άοπλων ανδρών στην άκρη ενός γκρεμού, πυροβολώντας τους πισώπλατα και σπρώχνοντας τις σορούς τους στο κενό.
Το BBC και το CNNi επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα των εν λόγω βίντεο, και εντόπισαν τους πρωταγωνιστές των αιματηρών γεγονότων.
Σύμφωνα με το CNNi, οι ένοπλοι μιλούν Αμχαρικά, την κύρια επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Σε ένα από τα βίντεο, ακούγονται να μιλούν ο ένας στον άλλο καθώς στέκονται γύρω από την ομάδα των άοπλων ανδρών, που κάθονται στο έδαφος.
“Δεν πρέπει να ελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένας από αυτούς δεν πρέπει να γλιτώσει”, λέει ένας από αυτούς υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι θάνατοι να καταγραφούν σε βίντεο.
Οι στρατιώτες ακούγονται στα πλάνα να προτρέπουν ο ένας τον άλλο να μην σπαταλούν επιπλέον σφαίρες στις εκτελέσεις. “Δύο σφαίρες αρκούν”, λένε. Μετά τις αποτρόπαιες πράξεις καταγράφονται να συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, χαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες ως ηρωικές.
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.
Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα στο κεντρικό και νότιο Τιγκράι, επεσήμανε το ICG στην έκθεσή του με τίτλο: «Πόλεμος στο Τιγκράι: ένα φονικό και επικίνδυνο αδιέξοδο», που δημοσιεύθηκε πέντε μήνες μετά την έναρξη της κρίσης.
Ο στρατός της Αιθιοπίας στηρίζεται από δυνάμεις από την Ερυθραία, χώρα που συνορεύει βόρεια με το Τιγκράι, και από την επαρχία Αμχάρα, στα νότια σύνορα του Τιγκράι. Όμως τα περισσότερα στελέχη του TPLF έχουν διαφύγει και κανένα δεν συνελήφθη ή σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αναφέρει το ICG.
Σύμφωνα με το ίδιο, ο αριθμός των μαχητών που δηλώνουν πίστη στο TPLF πιθανόν να αυξάνεται εξαιτίας της οργής που προκάλεσαν στον τοπικό πληθυσμό οι ωμότητες (σφαγές, βιασμοί, λεηλασίες…) για τις οποίες κατηγορούνται οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Οι μαχητές αυτοί εντάχθηκαν στις Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι, ένα ένοπλο κίνημα «του οποίου ηγούνται στελέχη του Τιγκράι που διέφυγαν και είναι υπό τη διοίκηση πρώην υψηλόβαθμων (στρατιωτικών)».
Η αντίσταση αυτή «έχει θεμελιωθεί» και στηρίζεται από τους κατοίκους της επαρχίας, που έχουν αγανακτήσει από τις σφαγές και τους βιασμούς, κυρίως αυτών που διέπραξε ο στρατός της Ερυθραίας, μακροχρόνιος εχθρός του TPLF, εκτίμησε το ICG.
«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μοιάζουν να είναι μακριά. Στο πεδίο της μάχης οι δύο πλευρές αναζητούν τη χαριστική βολή, όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ελπίζει πραγματικά ότι θα το καταφέρει», πρόσθεσε το ICG, το οποίο ζητεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση να ασκήσουν πιέσεις για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει ευρεία πρόσβαση στην περιοχή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη διεθνή πίεση ο Άμπιι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας θα αποσυρθούν από το Τιγκράι. Όμως ο μεταβατικός επικεφαλής της επαρχίας Μούλου Νέγκα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αποχώρηση αυτή είναι «μια μακρά διαδικασία» και δεν μπορεί να γίνει αμέσως.
Ο Νέγκα, ο οποίος διορίστηκε από τον Άμπιι, έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι οι κάτοικοι του Τιγκράι έχουν «μικτά αισθήματα» για την κυβέρνησή του. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη εκτιμούν ότι είναι λανθασμένες οι εκτιμήσεις ότι το TPLF έχει μεγάλη λαϊκή στήριξη και αμφισβητούν τις ικανότητές του να οργανώσει μια αποτελεσματική εξέγερση.
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και TPLF είχε προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, με αντιπολιτευτικές οργανώσεις και κόμματα να κάνουν λόγο για “πάνω από 52.000 αθώους αμάχους, παιδιά, γυναίκες, νέους, γέρους και ιερωμένους που σφαγιάστηκαν αδιακρίτως”.
Πηγές: CNN, BBC, AΠΕ