ΑΘΗΝΑ
20:09
|
19.04.2024
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης κατέθεσε ότι ο πρώην αστυνομικός και σήμερα κατηγορούμενος για δολοφονία και ανθρωποκτονία, Ντέρεκ Σόβιν, παραβίασε τους κανόνες του σώματος και τον κώδικα δεοντολογίας κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μεντάρια Αραντόντο υποστήριξε ότι ο τρόπος που ο Ντέρεκ Σόβιν ακινητοποίησε τον κ. Φλόιντ δεν έχει καμία σχέση με την αστυνομική εκπαίδευση και έγινε σε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που διέπει την “ιερότητα της ζωής”. Ο Μεντάρια Αραντόντο είναι αυτός που εισηγήθηκε και διέταξε την απόλυση του Ντέρεκ Σόβιν και των τριών άλλων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη θανατηφόρα σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό του Φλόιντ από τον Σόβιν “παραβίασε τους κανόνες” που ισχύουν στο σώμα της αστυνομικής δύναμης της Μινεάπολης. Αυτή η πίεση που ασκήθηκε ενώ ο Αφροαμερικανός είχε χάσει τις αισθήσεις του, είναι “αντίθετη με την εκπαίδευσή μας, και σίγουρα με την ηθική μας, με τις αξίες μας”, κατέθεσε ο Μεντάρια Αραντόντο ενώπιον των ενόρκων στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν σε δικαστήριο της Μινεάπολης. Χθες Δευτέρα ολοκληρώθηκε η έκτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το βίντεο με τον λευκό αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ για περισσότερα από εννέα λεπτά αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρες στη δίκη τον Αραντόντο κι άλλους αστυνομικούς για να αντικρούσουν την υπερασπιστική γραμμή του Σόβιν ότι έκανε μόνο ό,τι είχε εκπαιδευτεί να κάνει στα 19 του χρόνια ως αστυνομικός. Ο Αραντόντο το 2017 έγινε ο πρώτος μαύρος που τέθηκε αρχηγός της αστυνομικής δύναμης της πόλης.

Ο κ. Αραντόντο χαρακτήρισε επίσης σπάνιο να τίθεται ένας άνθρωπος υπό κράτηση ως ύποπτος για τη χρήση ενός πλαστού νομίσματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Φλόιντ κατηγορήθηκε για την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων με πλαστό 20δολάρο. Πάνω σε αυτό ο αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης υποστήριξε ότι ο διάλογος είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τη διευθέτηση και την εκτόνωση μιας κατάστασης από τη χρήση δύναμης ή βίας. Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να ζητούν τη βοήθεια της κοινότητας όταν αυτή είναι στη διάθεσή τους.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενους Έρικ Νέλσον ρώτησε τον κ. Αραντόντο εάν πρέπει οι αστυνομικοί να βγάζουν και να επιδεικνύουν το όπλο του για την εκτόνωση μιας κατάστασης, όπως έκανε ο κ. Σόβιν με το σπρέι πιπεριού προς όλους τους παριστάμενους την ημέρα της σύλληψης του Φλόιντ.  Ο αρχηγός της αστυνομίας απάντησε ότι σε ορισμένες καταστάσεις προβλέπεται η επίδειξη του όπλου από τους αστυνομικούς. “Είμαστε πολλές φορές το πρόσωπο της κυβέρνησης που βλέπει η κοινότητά μας και συχνά θα τους συναντήσουμε στις χειρότερες στιγμές τους”, είπε ο Αραντόντο στους ενόρκους όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την έννοια του αστυνομικού σήματος που φορούν περίπου 700 ένστολοι της πόλης. “Αυτό πρέπει να σημαίνει κάτι”. Του ζητήθηκε να διαβάσει δυνατά τμήματα του κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού τμήματος. “Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεταχείριση ανθρώπων με αξιοπρέπεια και σεβασμό, πάνω απ ‘όλα”, είπε στους ενόρκους. Ο Αραντόντο, ο οποίος εντάχθηκε στο τμήμα το 1989, δήλωσε επίσης ότι οι αστυνομικοί λαμβάνουν ετήσια εκπαίδευση υπενθυμίζοντας τους τις πολιτικές του τμήματος σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Οι αστυνομικοί φέρουν αιμοστατικούς σφιγκτήρες και εκπαιδεύονται πώς να τους χρησιμοποιούν για τη θεραπεία τραυμάτων από πυροβολισμούς, διδάσκονται πώς να κάνουν μαλάξεις στο στήθος και τους χορηγούνται εισπνευστήρες ναλοξόνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιστρέψουν γρήγορα μια υπερβολική δόση οπιοειδών, δήλωσε ο Αραντόντο.

Σκίτσο του αρχηγού της αστυνομίας της Μινεάπολης και του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Τη Δευτέρα κατέθεσε επίσης ενώπιον του δικαστηρίου ο δρ. Μπράντφορντ Γουανκχίντ Λάνγκενφελντ, ο οποίος πιστοποίησε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ 30  λεπτά μετά τη διακομιδή του στο Ιατρικό Κέντρο της Κομητείας Χενέπιν. Ο γιατρός δήλωσε ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου, δηλαδή από ασφυξία. Ο δρ. Λάνγκενφελντ διαφώνησε με το πόρισμα του ιατρικού εξεταστή που ανέφερε πως ο Τζορτζ Φλόιντ υπέκυψε από “καρδιοπνευμονική ανακοπή”. Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός πέθανε από “καρδιακή αρρυθμία ως αποτέλεσμα της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου, της κατάποσης μεθαμφεταμίνης και  φαιντανύλης και της αδρεναλίνης στο σώμα του”. Δύο τραυματιοφορείς έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δεν είχε σφυγμό και φαινόταν να μην μπορεί να αναπνεύσει όταν έφτασαν στο σημείο της σύλληψης για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα