ΑΘΗΝΑ
07:23
|
26.04.2024
Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 78 ετών ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 78 ετών ο αγωνιστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς Θεολόγος Ψαραδέλλης, που στις αρχές της δεκαετίας του ’00 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, κατηγορία από την οποία τελικά απαλλάχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ψαραδέλλης νοσηλευόταν διασωληνωμένος με προβλήματα υγείας στο Ερρίκος Ντυνάν. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονίτιδα ακολούθως διεγνώσθη με αναπνευστική ανεπάρκεια, του χορηγήθηκε ισχυρή αντιβίωση χωρίς αποτέλεσμα. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στη Χιλιαδού Ευβοίας, λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Ποιος ήταν ο Θεολόγος Ψαραδέλλης

Συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δύο παιδιών ήταν ένας  ένας από τους ηγέτες του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανήκε στον χώρο των τροτσκιστών και είχε έντονη αντιδικτατορική δράση.

Τον Ιούλιο του ’70 καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Δραπέτευσε για τη Μυτιλήνη, από όπου καταγόταν, και κατόπιν έφυγε τη νύχτα με βάρκα για την Τουρκία. Όπως ανέφερε συχνά ο ίδιος, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και κλείστηκε σε στρατόπεδο προσφύγων. Από εκεί δραπέτευσε και πήγε στη Βουλγαρία, από όπου οι βουλγαρικές αρχές τον παρέδωσαν στα χέρια του χουντικού καθεστώτος. 

Πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Στη δίκη, όταν η έδρα του επεσήμανε ότι τον παρέδωσαν οι «δικοί του», το ΚΚ Βουλγαρίας, ο Ψαραδέλλης απάντησε ότι τους λογαριασμούς του με τη γραφειοκρατία θα τους λύσει μόνο του το ελληνικό και το βουλγαρικό εργατικό κίνημα, και δεν πέφτει κανένας λόγος για αυτό στη χούντα.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του το 1972, κι ενώ επρόκειτο να εξεταστεί εκ νέου από γιατρούς για να επιβεβαιωθεί η ασθένεια του, δραπέτευσε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία. Στη Γαλλία εντάχθηκε στην LCR, το γαλλικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς, και συμμετείχε στην ελληνική ομάδα του Κομμουνισμού, που είχε συγκροτηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Εν συνεχεία αποχώρησε και συμμετείχε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Ενωσης (ΣΕΕ). Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1974 και, όταν διαλύθηκε η ΣΕΕ, συμμετείχε στη συγκρότηση του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Μετώπου (ΚΕΜ). Με την ενοποίηση του ΚΕΜ με την ΟΚΔΕ την άνοιξη του 1977 έγινε μέλος της ΟΚΔΕ, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 1979. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Λίγκας, της ομάδας που είχε αποχωρήσει από την ΟΚΔΕ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 παρέμενε ανένταχτος στον τροτσκιστικό χώρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα