ΑΘΗΝΑ
14:34
|
11.08.2022
Ξανά πρόεδρος χωρίς ουσιαστικούς αντιπάλους αφού οι περισσότεροι βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στην εξορία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ποσοστό 86% των ψήφων επανεκλέγεται πρόεδρος του Μπενίν ο επιχειρηματίας Πατρίς Ταλόν σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική εφορευτική επιτροπή της αφρικανικής χώρας. Τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, αναμένονται εντός της ημέρας. Θα ανακοινωθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Δεύτερος με ποσοστό 11,3% των ψήφων κατατάσσεται ο αντιπολιτευόμενος Ντουό Αλασάνς Σουμανού και τρίτος με ποσοστό 2,3% ο Κορεντίν Κοχού. Η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, εκτιμάται στο 50% των πολιτών του Μπενίν.

Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν με ηρεμία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από συνεχή περιστατικά βίας, διώξεων και από ένα κλίμα γενικευμένου εκφοβισμού. Εξάλλου, τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης του Μπενίν βρίσκονται είτε σε εξορία είτε στη φυλακή. Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης απηύθυναν προεκλογικά εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών.

Ο επανεκλεγείς Πατρίς Ταλόν φρόντισε επίσης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της χώρας και να προχωρήσει σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες απέτρεψαν πολλούς από το να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Μπενίν.

Σε 13 από τις συνολικά 546 περιφέρειες του Μπενίν δεν διεξήχθη η εκλογική διαδικασία λόγω προβλημάτων ασφαλείας. Στην περιοχή Τσαουρού του βορρά, προπύργιο του πρώην πρόεδρου Γιαγί Μπονί, στήθηκαν οδοφράγματα από διαδηλωτές προκειμένου να μην προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής δήλωσε ότι τα εν λόγω “μεμονωμένα” περιστατικά δεν επηρεάζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Το Μπενίν, πρώην αποικία της Γαλλίας, θεωρούταν μία από τις πλέον πολυκομματικές δημοκρατικές χώρες της Αφρικής. Ωστόσο, επικριτές του Ταλόν υποστηρίζουν ότι επί προεδρίας του η χώρα της δυτικής Αφρικής ακολουθεί το μονοπάτι της απολυταρχίας παράλληλα με μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης όλων των αντιπολιτευόμενων φωνών.

Χαρακτηριστική είναι η απαξίωση των πολιτών του Μπενίν  απέναντι στις εκλογές. “Αυτές οι εκλογές είναι αστείες, γραφικές”, δήλωσε ένα ιδιοκτήτης εστιατορίου στο France24, “δεν έχουμε καμία αγωνία για το αποτέλεσμα γιατί είναι απλά προκαθορισμένο”, πρόσθεσε.

Οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι οι εκλογές εκτυλίχθηκαν ομαλά, αλλά τους ανησυχεί η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες. Προεκλογικά είχαν καταγγείλει απόπειρες εκφοβισμού των ψηφοφόρων σε όλη την αφρικανική χώρα.

Πηγή: BBC, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υποκλοπές: Πόσοι εισαγγελείς θα επιστρατευθούν για να σωθεί ο Μητσοτάκης;

Μαζικές συλλήψεις για τον ομαδικό βιασμό 8 γυναικών στο Γιοχάνεσμπουργκ

Σχέδιο νομιμοποίησης 200.000 μεταναστών από τη Νικαράγουα ετοιμάζει η Κόστα Ρίκα

Ίσως επιβληθεί πρόστιμο στον Μπολσονάρου για πρόωρη εκλογική προπαγάνδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα