ΑΘΗΝΑ
14:29
|
25.04.2024
Η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παρασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παρασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς ξεκινά την παραγωγή του στο εσωτερικό της, ανακοινώθηκε από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

“Η παραγωγή του Sputnik V, του πρώτου καταγεγραμμένου εμβολίου στον κόσμο για το Covid-19, ξεκίνησε στη Σερβία”, ανακοίνωσε το RDIF. Η Ιταλία, η Ινδία και το Ιράν αναμένεται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.


“Η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V ξεκίνησε με επιτυχία στη Σερβία”, πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ,υπογραμμίζοντας ότι είναι “η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε να παράγει το ρωσικό εμβόλιο”.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ταμείου διευκρίνισε ότι επί του παρόντος μόνο η Ρωσία και η Λευκορωσία παράγουν το εμβόλιο στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου αύριο, Πέμπτη, όπου προγραμματίζεται η παραγωγή.

Το RDIF, το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, συμφώνησε στα μέσα Μαρτίου με το ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου για την παρασκευή του εμβολίου στη Σερβία. Το Βελιγράδι χρησιμοποιεί το Sputnik V για τον εμβολιασμό των πολιτών του – καθώς και των κατοίκων γειτονικών κρατών – από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Ιταλία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με το RDIF και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, όπως και το Ιράν, δήλωσε ο Ντμίτριεφ σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Το Νέο Δελχί έδωσε επίσης το πράσινο φως για τη χρήση του ρωσικού εμβολίου αυτή την εβδομάδα. Τρεις Ινδοί κατασκευαστές – οι Virchow Biotech, Stelis Biopharma και Gland Pharma – υπέγραψαν συμβάσεις τον Μάρτιο για την παραγωγή περίπου 750 εκατομμυρίων δόσεων Sputnik V από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Ντμίτριεφ τόνισε ότι αναμένεται να παράγονται 50 εκατομμύρια δόσεις το μήνα στην Ινδία μέχρι το καλοκαίρι.

Η Σερβία, ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου την εκστρατεία εμβολιασμού της με το Sputnik V.

“Το εύρος του εμβολιασμού θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την έναρξη της τοπικής παραγωγής”, δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ανακοίνωση της Μόσχας για το Sputnik V αρχικά επικρίθηκε από τη Δύση ως πρόωρη.

Η αξιοπιστία του ρωσικού εμβολίου τεκμηριώθηκε τους μήνες που ακολούθησαν και το εμβόλιο έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε 60 χώρες.

Η Μόσχα έχει προμηθεύσει αρκετές χώρες παγκόσμια με το εμβόλιό της, ωστόσο δεν δύναται να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση καθώς προτεραιότητά της είναι η κάλυψη του ρωσικού πληθυσμού.

Η υψηλή αποτελεσματικότητά του Sputnik V (91,6%) που επισφαγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το περιοδικό The Lancet (ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιατρικά περιοδικά στον κόσμο) έδωσε το πράσινο φως για την παγκόσμια χρήση του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik V στις 4 Μαρτίου. Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησής του, εξακολουθεί να εξετάζεται μέχρι σήμερα.

Το εμβόλιο βασίζεται σε καλά μελετημένους αδενοϊικούς φορείς για την παροχή της ανοσοποίησης ενώκ δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του, όπως έχει καταγραφεί από άλλα εμβόλια κατά της Covid-19.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης του πρώτου σταδίου μιας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή, από επικεφαλής ερευνητές του CONICET και υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Υγείας της χώρας, το Sputnik V εμφάνισε ισχυρή ανοσοαπόκριση ακόμη και με μία μόνο δόση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 288 άτομα και το 94% εξ αυτών εμφάνισε αντισώματα μετά τη λήψη μίας μόνο δόσης.

Πηγές: RT, Tass, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα εώς 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα