ΑΘΗΝΑ
09:49
|
26.04.2024
Η Κίνα θα κάνει ό,τι λέει και αυτά που θα κάνει θα επιτύχουν τους στόχους της" διαβεβαίωσε ο Σι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε απόψε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο Σι κατήγγειλε τους “εμπορικούς φραγμούς” που εγείρονται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, στο φόντο σχεδίων της ΕΕ για την επιβολή “φόρου άνθρακα” ως το 2023.

κλιματική αλλαγή - Newsbeast

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σινικής δημόσιας τηλεόρασης ο Σι ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής “είναι κοινός σκοπός της ανθρωπότητας”. Προειδοποίησε δε τους ομολόγους του ότι δεν θα πρέπει να γίνει “γεωπολιτικό ζήτημα, στόχος επιθέσεων από άλλες χώρες ή ακόμη και πρόσχημα για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών”.

Σε επόμενο σημείο, ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ επανέλαβε ότι η χώρα του που είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) “πριν από το 2030” και θα επιτύχει την “κλιματική ουδετερότητα” έως το 2060.

“Η Κίνα θα κάνει ό,τι λέει και αυτά που θα κάνει θα επιτύχουν τους στόχους της”, διαβεβαίωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Κάλεσε δε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να “δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών” και “να παράσχουν υποστήριξη” οικονομική και τεχνική στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Τι απάντησαν Γαλλία και Γερμανία

“Η Άγγελα Μέρκελ επέμεινε στην ευρω-κινεζική οικονομική σχέση, όπου έχουμε προσδοκίες όσον αφορά την αμοιβαιότητα και τις δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού”, ανέφερε ωστόσο το Ελιζέ.Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης “επέμειναν στην ανάγκη” για την Κίνα να μειώσει τη χρηματοδότησή της σε μεγάλα έργα άνθρακα.

Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο

Όσον αφορά τη μεταχείριση των Ουιγούρων και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία “ζητεί συστηματικά από την Κίνα να προχωρήσει” στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η τηλεδιάσκεψη Σι-Μέρκελ-Μακρόν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κλίμα Τζον Κέρι, που βρίσκεται σήμερα στη Σανγκάη (ανατολικά).

Εκτός από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, άλλες σημαντικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί το 2021 για το περιβάλλον: η 15η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κίνα και η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα