ΑΘΗΝΑ
04:58
|
20.04.2024
Η εγχώρια παραγωγή εμβολίων θα εξαλείψει την εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την στιμή που το Sputnik V δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από τον ΕΜΑ κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πασχίζει να εξασφαλίσει εμβόλια από τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, η Τουρκία αξιοποιεί τις πολυεπίπεδες σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία προχωρώντας στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, που επικαλείται τον Afsin Emre Kayipmaz, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊού, η Τουρκία ενέκρινε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο εσωτερικό της.

“Η Τουρκία πραγματοποίησε έρευνα για την παραγωγή εμβολίων στο εσωτερικό της και μια φαρμακευτική εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία έλαβε άδεια κατόπιν αιτήματός της”, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Kayipmaz, μια δόση του εμβολίου Sputnik V θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια, τιμή παρόμοια με εκείνη του κινεζικού εμβολίου Sinovac. “Αν και οι τιμές είναι παρόμοιες, η εγχώρια παραγωγή του εμβολίου θα εξαλείψει την εξάρτησή μας από το εξωτερικό”, είπε.

Στις 23 Ιανουαρίου, εκπρόσωπος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε στο TASS ότι είχαν επιτευχθεί συμφωνίες με μια κορυφαία τουρκική φαρμακευτική εταιρεία για την παραγωγή του Sputnik V στην Τουρκία και ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τουρκικής φαρμακευτικής εταιρείας VisCoran A. S., Οζτούρκ Οράν, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να παράγει εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς τεχνολογίας.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί σε περίπου 60 χώρες με συνολικό πληθυσμό άνω των 1,5 δις. Σε περισσότερες από 30 χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα του οποίου ανέρχεται στο 91,6%, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα