ΑΘΗΝΑ
05:15
|
10.05.2024
Εκτός και οι έξι αγγλικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, εκτός μάλλον και η Ιταλία – Τζόνσον: Σωστή απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντιδράσεις των φίλων του ποδοσφαίρου και οι απειλές των ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ οδηγούν το εγχείρημα των “12” για μια κλειστή λίγκα των ισχυρών σε κατάρρευση. Και οι έξι αγγλικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίες είχαν αρχικά συναινέσει στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ (ESL), ανακοίνωσαν χθες ότι αποχωρούν από τη διοργάνωση. Τον χορό των αποχωρήσεων στην Αγγλία άνοιξε η Μάντσεστερ Σίτι, ακολούθησε η Τσέλσι με τρελούς πανηγυρισμούς οπαδών έξω από την έδρα της στο Στάμφορντ Μπριτζ, και στη συνέχεια ανακοίνωσαν την αποχώρηση και οι υπόλοιπες τέσσερις αγγλικές ομάδες: Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Η τελευταία βέβαια πρόλαβε να απολύσει τον επικεφαλής στην τεχνική ηγεσία της ομάδος  Ζοζέ Μουρίνιο, επειδή δήλωσε αντίθετος με την ESL.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη λέγοντας: “Καλωσορίζω την απόφαση των αγγλικών ομάδων ν’ αποχωρήσουν. Αυτή είναι η σωστή απόφαση για το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους, τις ομάδες, αλλά και την κοινωνία σε όλη τη χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το αγαπημένο μας εθνικό παιχνίδι”.

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε σχετικά: “Επέστρεψαν στην ‘οικογένειά’ μας και είμαι βέβαιος ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στις διοργανώσεις μας και στο σύνολο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητά που έχαιρε το άθλημα πριν από όλα αυτά”. Πάντως δημοσιεύματα στην Ισπανία εμφανίζουν την ΟΥΕΦΑ να έταξε χρήματα στις αγγλικές ομάδες για να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τη λίγκα των “12”.

Μετά την Αγγλία σειρά παίρνει η Ιταλία. Σήμερα αναμένεται ν’ αποχωρήσουν και οι Ίντερ, Μίλαν. Οι δυο ομάδες του Μιλάνου αντιλαμβάνονται πως το εγχείρημα καταλήγει σε φιάσκο και αναμένονται απλά σήμερα οι ανακοινώσεις τους. Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στη Γιουβέντους και στη στάση που θα κρατήσει ο Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος μαζί με τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν οι “εγκέφαλοι” της διοργάνωσης. Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ανιέλι διέψευσε τα σενάρια ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την προεδρία της πρωταθλήτριας Ιταλίας.

ESL: Αναβολή, όχι ματαίωση

Για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της, κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν.  Η ESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί… μονόδρομο, καθώς… “το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί”. 

Η ανακοίνωση της ESL: “H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό στάτους κβο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει. Προτείναμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική ‘πυραμίδα’, βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Σούπερ Λιγκ από ενέργειες τρίτων. Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα