ΑΘΗΝΑ
20:14
|
03.05.2024
Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη για εξηγήσεις σήμερα Τετάρτη (21/4) και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη για εξηγήσεις σήμερα Τετάρτη (21/4) και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

“Σήμερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά θα επιστρέψει στη Μόσχα “τις προσεχείς εβδομάδες”, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, χθες Τρίτη (20/4).

“Πιστεύω πως είναι σημαντικό για μένα να μιλήσω άμεσα με τους νέους συναδέλφους στη διοίκηση Μπάιντεν για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας”, δήλωσε ο Σάλιβαν.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή (16/04) ότι η Μόσχα έχει συστήσει στον Τζον Σάλιβαν “να πάει στην πρωτεύουσά του για λεπτομερείς και σοβαρές διαβουλεύσεις”.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι επίσης επιβεβαίωσε την επικείμενη, ολιγοήμερη επιστροφή του Σάλιβαν στις ΗΠΑ, ωστόσο, δήλωσε άγνοια για το αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού επιστρέψει στη βάση του, στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση, στις ήδη τεταμμένες, σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ κορυφώθηκε αφότου δέκα Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ από το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν στις 15/4/21.

Σε απάντηση η Μόσχα κάλεσε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη Ρωσία.

Επίσης, ακυρώθηκαν τα βραχυπρόθεσμα ταξίδια υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ και η κυκλοφορία τους σε όλη τη χώρα ήταν περιορισμένη, καθώς και το έργο των αμερικανικών κονδυλίων που ελέγχονταν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο διάταγμα ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την επιβολή κυρώσεων σε 32 οντότητες και πρόσωπα κατηγορούμενα για παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2020 που είχνα να κάνουν με το χακάρισμα της SolarWinds και τις κυβερνοεπιθέσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα