ΑΘΗΝΑ
07:01
|
26.04.2024
Το σύνολο παγκοσμίως το 2020, χωρίς την Κίνα, ήταν το χαμηλότερο μέσα σε μια δεκαετία σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερα από τα πέντε κράτη με τις περισσότερες θανατικές καταδίκες εκτελέσεις το 2020 είναι κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως διαπιστώνει η σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Το 88% των συνολικά 483 εκτελέσεων σε όλο τον κόσμο αντιστοιχούν στο Ιράν, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία ενώ στην πέμπτη θέση της  παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τους “4” της Μέσης Ανατολής για “αμείλικτη και ανατριχιαστική επιμονή” σε θανατικές καταδίκες σε μια χρονιά κατά την οποία ο κόσμος εστίασε στο πώς να σώσει ζωές από μια θανατηφόρα πανδημία. Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πάντως πως το σύνολο των εκτελέσεων παγκοσμίως ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών. Στο σύνολο αυτό όμως δεν περιλαμβάνεται η Κίνα, η οποία δεν δημοσιοποιεί και δεν δίνει στοιχεία για τις θανατικές ποινές που εκτελεί κάθε χρόνο. Επίσης, άγνωστη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ.

Οι 483 εκτελέσεις που αναφέρθηκαν σε 18 χώρες κατά το 2020 αντιπροσωπεύουν μια μείωση της τάξης του 26% συγκριτικά με τις 657 του 2019, και μια μείωση της τάξης του 70% από τις 1.634 του 2015, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία την Τετάρτη στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της ως προς τη χρήση της θανατικής ποινής.

Στη Μέση Ανατολή ο συνολικός αριθμός έπεσε από τις 579 το 2019 στις 437 το 2020. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση 85% στις καταγεγραμμένες εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, όπου έγιναν 27, και τη μείωση 50% στο Ιράκ, όπου έγιναν 45.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι μειώσεις αυτές επισκιάζονται από μια αύξηση 300% στην Αίγυπτο, όπου θανατώθηκαν 107 άνθρωποι, 23 εκ των οποίων καταδικάστηκαν στο πλαίσιο υποθέσεων που σχετίζονταν με πολιτική βία, μετά από δίκες οι οποίες, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, ήταν άδικες και χαρακτηρίζονταν από εξαναγκασμό σε “ομολογίες” κι άλλες παραβιάσεις. Επίσης έγιναν 57 εκτελέσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μετά από μια απόπειρα απόδρασης στις φυλακές του αλ Ακράμπ, όπου σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί και θανατοποινίτες.

Το Ιράν, που έκανε τουλάχιστον 246 εκτελέσεις, παρέμεινε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία οι αρχές χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο πολιτικής καταπίεσης σε βάρος αντιφρονούντων, διαδηλωτών και μελών εθνικών μειονοτήτων. Επίσης, έγιναν τρεις εκτελέσεις για εγκλήματα που είχαν γίνει ενώ οι δράστες τους ήταν κάτω των 18.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε επίσης το Κατάρ πως έκανε βήμα προς τα πίσω, πραγματοποιώντας την πρώτη του εκτέλεση εδώ και 20 χρόνια.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε ξανά τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από μια παύση 17 ετών, προβαίνοντας σε εκτέλεση 10 ατόμων σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Η Ινδία, το Ομάν, το Κατάρ και η Ταϊβάν άρχισαν επίσης ξανά τις εκτελέσεις.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα