ΑΘΗΝΑ
05:09
|
05.05.2024
Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας εξηγήσεις για τον θάνατο του 42χρονου Αφροαμερικανού, Άντριου Μπράουν από τα πυρά του βοηθού σερίφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πόλη Ελίζαμπεθ της Βόρειας Καρολίνας μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Αφροαμερικανού Άντριου Μπράουν από τον βοηθό σερίφη κατά τη διάρκεια επίδοσης εντάλματος αστυνομικής έρευνας και σύλληψης.

Το βίαιο περιστατικό, που σημειώθηκε μία μέρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό από αστυνομικά πυρά της 16χρονης Αφροαμερικανίδας Μακάια Μπράιαντ στο Οχάιο, πυροδότησε κύμα έντονων διαμαρτυριών, με ακτιβιστές να πολιορκούν το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο.


Ο σερίφης της κομητείας Pasquotank, Tommy Wooten, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ένας βοηθός σερίφη πυροβόλησε το θύμα σε γειτονιά της πόλης Ελίζαμπεθ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Επικαλούμενος ότι η έρευνα για το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη, αρνήθηκε να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των πυροβολισμών που δέχτηκε ο Άντριου Μπράουν, αν και σημείωσε ότι ο αξιωματικός έφερε κάμερα σώματος κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μάρτυρες δήλωσαν στο Associated Press ότι ο 42χρονος Μπράουν, πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί την ώρα που τον πυροβολούσαν αρκετοί αστυνομικοί. Το αυτοκίνητο του Μπράουν έπεσε τελικά σε ένα δέντρο, δήλωσε η Demetria Williams, η οποία ζει στον ίδιο δρόμο που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν.

“Όταν άνοιξαν Ιοι αστυνομικοί) την πόρτα, ήταν ήδη νεκρός”, είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα.

Ο Εισαγγελέας R. Andrew Womble, δήλωσε ότι “αναζητούμε αυτή τη στιγμή ακριβείς και όχι γρήγορες απαντήσεις” για τον θάνατο του θύματος.

Ωστόσο, ο θάνατος του Μπράουν προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πολιτών που ξέσπασαν σε διαμαρυρίες σ’ ολόκληρη την πόλη λίγες ώρες μετά το συμβάν. Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου απαιτώντας εξηγήσεις και απαντήσεις από τον σερίφη.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο σημείο που έπεσαν οι μοιραίοι πυροβολισμοί όπως και πραγματοποίησαν πορείες και σε άλλες περιοχές της πόλης, υψώνοντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι συγγενείς του Άντριου Μπράουν – συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του, Λίντια Μπράουν και της θείας του, Κλαρίσα Μπράουν Γκίμπσον – δήλωσαν στο AP ότι θα απαιτήσουν από τις αρχές διεξοδική έρευνα. για τον θάνατο του θύματος.

“Είμαι πολύ αναστατωμένη. Ο Άντριου ήταν καλός άνθρωπος”, είπε η Λίντια Μπράουν, τονίζοντας ότι ο αξιωματικός “δεν έπρεπε να τον πυροβολήσει έτσι”. “Θέλουμε να μάθουμε αν του επιδόθηκε το ένταλμα” πρόσθεσαν οι συγγενείς του θύματος.

Ο θάνατος του Άντριου Μπράουν έρχεται λιγότερο από μια μέρα μετά από τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς της 16χρονης Αφροαμερικανίδας Μακάια Μπράιαντ στο Οχάιο όπως και έπειτα από την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της πολύκροτης δίκης του Ντέρεκ Σόβιν που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ όταν τον ακινητοποίησε στο έδαφος με το γόνοτά του, πιέζοντάς τον για πάνω από εννέα λεπτά.

Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της ακούσιας δολοφονίας δευτέρου βαθμού, δολοφονίας τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, την Τρίτη.

Πηγές: AP, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα