ΑΘΗΝΑ
00:32
|
09.05.2024
Αντίποινα, λέει, το Ισραήλ σε πυραυλική επίθεση της Συρίας κοντά σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Ντιμόνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αεράμυνα της Συρίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε νέα ισραηλινή επίθεση κοντά σε προάστιο της πρωτεύουσας, Δαμασκού, όπως μεταδίδουν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ανακοίνωση της συριακής αεράμυνας έγινε μετά την πληροφορία για έκρηξη κοντά σε εγκατάσταση παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ντιμόνα του Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό προκλήθηκε από συριακό πύραυλο επιφανείας-αέρος.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η νέα ισραηλινή επιδρομή έπληξε εγκατάσταση στην περιοχή αλ-Ντουμάιρ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 24 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό. Η επίθεση σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη τις πρώτες πρωινές ώρες.  Σύμφωνα με το πρακτορείο, “καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι” από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ισραηλινά μαχητικά. Ωστόσο τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν υλικές ζημιές, διευκρινίζει το SANA. Εκπρόσωπος των συριακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο πρακτορείο SANA οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι συριακός πύραυλος επιφανείας-αέρος εξερράγη σε τομέα του νότιου Ισραήλ σήμερα. Ανέφερε επίσης ότι ενεργοποιηθήκαν  οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή Νεγκέβ, κοντά στην ισραηλινή πυρηνική εγκατάσταση στη Ντιμόνα, που περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για τραυματισμούς ή ζημιές στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σε αντίποινα για το συμβάν εξαπέλυσε νέες επιδρομές στη Συρία εναντίον συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκτόξευσε τον πύραυλο που εξερράγη στην ισραηλινή επικράτεια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος που εξερράγη εντός ισραηλινής επικράτειας είχε εκτοξευθεί στη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής, αλλά έχασε τον στόχο και έφθασε ως την περιοχή Ντιμόνα. Πάντα κατά τον εκπρόσωπο, ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από συστοιχία SA-5 (σ.σ. ο κωδικός NATO για το σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα S-200). Εξερράγη περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πάντως στην περίπτωση του συριακού αντιαεροπορικού πυραύλου προφανώς “δεν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ντιμόνα”, δήλωσε ο Χιντάι Ζίλμπερμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρισκόταν περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια από τη Ντιμόνα άκουσε τον κρότο έκρηξης μερικά λεπτά προτού ο ισραηλινός στρατός ανακοινώσει μέσω Twitter πως ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν εδώ κι εβδομάδες ότι η αντιαεροπορική άμυνα γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στην Ντιμόνα και στην πόλη Εϊλάτ, όπου βρίσκεται λιμάνι που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύεται εν αναμονή πιθανής επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή με UAV από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, πιθανόν ακόμη και από την Υεμένη.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα