ΑΘΗΝΑ
22:51
|
03.05.2024
Το ρωσικό ΥΠΕΞ πρότεινε στις ΗΠΑ την ανταλλαγή εγγυήσεων περί μη εμπλοκής σε εσωτερικά ζητήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Eπέστρεψε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη (22/04), ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν μετά τη σύσταση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστροφή του πρέσβη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται στη σκιά της αυξανόμενης έντασης των σχέσεων Μόσχας – Ουάσινγκτον.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Tζον Σάλιβαν κατά τις διαβουλεύσεις του με την κυβέρνηση Μπάιντεν, θα καταφέρει να επιτύχει μια τοποθέτηση που δεν θα οδηγεί τις διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο.

“Είναι όμορφος ο καιρός στη Μόσχα σήμερα το πρωί, απολύτως υπέροχος. Χαίρομαι και ανυπομονώ να δω την οικογένειά μου και να συσκεφθώ με τους συναδέλφους μου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles της Βιρτζίνια.

Ο Σάλιβαν πέταξε στην Ουάσινγκτον μέσω Λονδίνου. Την Τρίτη, δήλωσε ότι θα πάει στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις και ότι θα επιστρέψει στη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες πριν από μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ των Προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι η ένταση, στις ήδη τεταμμένες, σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ αυξήθηκε αφότου δέκα Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ από το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν στις 15/4/21.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις σε δώδεκα Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και αξιωματικών τωυ υπηρεσιών πληροφοριών και 20 οντότητες λόγω των φερόμενων παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και της εικαζόμενης εμπλοκής της στο χακάρισμα της SolarWinds .

Οι ρωσικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον σχετικά με την εκλογική παρέμβαση της Μόσχας και την φερόμενη συμμετοχή της στην κυβερνοεπίθεση μέσω του λογισμικού της SolarWinds το 2020.

Απαντώντας η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο οκτώ πολιτών των ΗΠΑ στη χώρα και χαρακτήρισε 10 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας “personae non gratae”.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ πρότεινε στις ΗΠΑ, σήμερα την ανταλλαγή εγγυήσεων περί μη εμπλοκής σε εσωτερικά ζητήματα και την αποτροπή επιθέσεων χάκερ.

Επιπλέον, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η πρόταση της Μόσχας περιλαμβάνει και τη σύναψη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την υιοθέτηση μιας πολιτικής δέσμευσης από τα κράτη ώστε να μην είναι εκείνα τα πρώτα που θα επιτεθούν μέσω της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT).

Πηγή: Τass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα