ΑΘΗΝΑ
12:52
|
07.05.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τις προτάσεις των 4 τρισ. δολαρίων για την εργασία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων του Κογκρέσου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να δρομολογήσει για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και την οικονομία.

Στην ομιλία απολογισμό ενόψει της συμπλήρωσης 100 ημερών στον Λευκό Οίκο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανακοίνωσε δημόσιες δαπάνες ύψος τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων – η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των παροχών στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’60 σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο “για μια επένδυση στην Αμερική που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά”. Ωστόσο, όλες οι προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις έντονες αντιδράσεις των μελών του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ χαρακτήρισε την ατζέντα Μπάιντεν “ένα φιλελεύθερο ευχολόγιο, μια τεράστια σπατάλη κρατικών κονδυλίων” ενώ η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Ρόνα ΜακΝτάνιελ είπε ότι οι πρώτες 100 ημέρες Μπάιντεν στην εξουσία ήταν η “απόλυτη αποτυχία”.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν με ισχνή πλειοψηφία το σώμα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναμένεται να δώσουν μάχη στο Κογκρέσο για να γίνει νόμος του κράτους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Μπάιντεν.

Ιστορικό χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το φόντο με τις δύο γυναίκες – την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – πίσω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Τι είπε ο Μπάιντεν;

Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις “φλόγες”, όμως τώρα είναι εκ νέου “έτοιμη να απογειωθεί” χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν, υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν. Αναφέρθηκε ακόμη στην στην εν εξελίξει εκστρατεία ανοσοποίησης για τη νόσο COVID-19, μιλώντας για μια “από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού” στην ιστορία των ΗΠΑ.

“Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση” των εμβολίων τους και “οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο”, υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως “μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας”.

“Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία” που παρουσιάζεται στη χώρα. “Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας. Ώστε η Αμερική να κερδίσει το μέλλον της”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το βήμα του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των φόρων στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. “Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί”, είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός. Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan (Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

“Όχι” στην κλιμάκωση με τη Μόσχα – “Όχι” στη σύγκρουση με το Πεκίνο

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της. “Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες”, είπε. “Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα”, συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Νωρίτερα στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει “τη σύγκρουση με την Κίνα”, όμως είναι “έτοιμη να υπερασπιστεί τα (αμερικανικά) συμφέροντα σε όλα τα πεδία”. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει την Κίνα ως μείζονα στρατηγικό ανταγωνιστή. “Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως έχει συζητήσει πολύ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην περίοδο αφού ανέλαβε την προεδρία ή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του “τη σημαντικότερη” στον κόσμο. “Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι «παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση”. “Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών, θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού” και “δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νότια Αφρική: Κτίριο καταρρέει, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα