ΑΘΗΝΑ
05:05
|
28.04.2024
Ο υποσιτισμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2021, φτάνοντας το 16%, ενώ σε ορισμένες περιοχές αγγίζει μέχρι και το 27% του πληθυσμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είδα παιδιά που λιμοκτονούν, που έχουν μείνει πάνω τους μόνο δέρμα και κόκαλα. Όταν ρωτήσαμε μερικές από τις μητέρες πώς είναι η κατάσταση, πώς την αντιμετωπίζουν, αν παίρνουν τη συμπληρωματική σίτιση που παρέχουμε σε παιδιά και μητέρες, απάντησαν ότι έχουν καταφύγει στο να πωλούν τα μαγειρικά σκεύη τους. Δεν έχουν τίποτα. Είναι άποροι. Είδα μια μητέρα με ένα παιδί ηλικίας 7-8 μηνών που έμοιαζε να είναι 2 μηνών. Μου είπε ότι έχασε ένα παιδί μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η κατάσταση είναι πολύ κακή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (United Nations’ World Food Programme  – WFP), Amer Daoudi.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επείγουσας βοήθειας και υποφέρουν από πείνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λιμού με τις ζωές των παιδιών να διακυβεύονται, καθώς η διατροφική κατάσταση των ανηλίκων επιδεινώνεται σε ανησυχητικά επίπεδα. Οι περισσότερες από τις νότιες περιοχές βρίσκονται σε επείγουσα διατροφική κατάσταση, καθώς ο οξύς υποσιτισμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 4 μήνες, αγγίζοντας το 16% από το 9% του 2017, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό φτάνει μέχρι και το 27%

Οι κοινότητες γίνονται μάρτυρες μιας σχεδόν ολικής εξαφάνισης πηγών τροφίμων, και οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε απελπισμένες διεξόδους, όπως να τρώνε ακρίδες, ωμά κόκκινα φρούτα κάκτων ή άγρια ​​φύλλα.

«Σε πολλά από αυτά τα χωριά, εάν ένα παιδί πεθάνει, θάβεται και δεν υπάρχει καμία καταγραφή αυτών των θανάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μεγάλους. Βλέπουμε ήδη ολόκληρα χωριά να κλείνουν και να μετακινούνται σε αστικά κέντρα. Αυτό ασκεί πίεση σε μια ήδη εύθραυστη κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας» αναφέρει ο Amer Daoudi.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η κατάσταση αυτή απορρέει από το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκαν διαδοχικές ξηρασίες, κλιματική αστάθεια, οικονομική επιδείνωση, αλλά και από το ότι οι απρόσμενες αμμοθύελες και καταιγίδες φέτος κατέστησαν πολλές από τις γεωργικές εκτάσεις μη διαθέσιμες ή ακατάλληλες για καλλιέργεια. Επιπλέον, οι βροχές ήταν πολύ λίγες και ήρθαν αργοπορημένα, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για τη συγκομιδή να είναι κατά πολύ μειωμένες, με την ελπίδα ότι θα αγγίξει το 40%, που είναι κάτι λιγότερα από τον μέσο όρο των 5 ετών. 

«Θέλω να επισημάνω ότι επί σχεδόν 30 χρόνια ασχολούμαι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και νομίζω πως από το είδος της παγκόσμιας άποψης που έχω διαμορφώσει έως τώρα, ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή σε παγκόσμιο επίπεδο» επεσήμανε ο Amer Daoudi.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι παρόλο που καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της χώρας, λόγω έλλειψης πόρων μπορεί να παράσχει μόνο μισές μερίδες σε 750.000 άτομα, ενώ τουλάχιστον 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Ζητάμε αμέσως 75 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουμε τις ανάγκες των επόμενων μηνών» τόνισε ο Amer Daoudi και επεσήμανε πως «Αυτά που έχουμε σήμερα επαρκούν έως τον Ιούλιο, με μισή μερίδα, και δεν θα είναι καν αρκετά. Η μισή μερίδα όμως σημαίνει βασικά ότι συντηρείται και δεν ανακουφίζεται η πείνα. Χρειαζόμαστε αμέσως 75 εκατομμύρια δολάρια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα