ΑΘΗΝΑ
01:23
|
05.05.2024
Ένατη ημέρα στους δρόμους, 24 συνολικά οι νεκροί και κινητοποιήσεις Κολομβιανών και στην Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα οι πολίτες της Κολομβίας βρέθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική, κοινωνική πολιτική του προέδρου Ιβάν Ντούκε, για την αστυνομική βία αλλά και για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά σε χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και στο Μεντεγίν ήταν λιγότερο μαζικές σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ημερών και δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των βιομηχανιών της Κολομβίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα εξαιτίας των οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη φορολογική μεταρρύθμιση που πλέον αναγκάστηκε να ανακαλέσει η κυβέρνηση Ντούκε μαζί με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Τα αιτήματα των διαδηλωτών γρήγορα διευρύνθηκαν πέρα από τη φορολογική μεταρρύθμιση σε μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανισότητας στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης και κυρίως την αστυνομική βία. Διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για την αστυνομική βία στην Κολομβία, η οποία μέχρι στιγμής συνδέεται με σχεδόν τους μισούς από τους 24 επιβεβαιωμένους θανάτους κυρίως διαδηλωτών.

Στο μεταξύ οργανώσεις πολιτών και συνδικάτων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καταγγέλλουν ότι σημειώνονται το τελευταίο διάστημα επιθέσεις από ένοπλες ομάδες που στοχοποιούν τους διαδηλωτές. Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στην Περέιρα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ρισαράλντα, με τον σοβαρό τραυματισμό τριών διαδηλωτών. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι άγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά ατόμων που συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Ο ένας διαδηλωτής, ο φοιτητής Λούκας Βίγια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς δέχθηκε οκτώ σφαίρες. Τα άλλα δύο θύματα είναι ένας ακόμη φοιτητής και ένας μικροπωλητής. Οι ένοπλες ομάδες δηλώνουν “αυτόκλητοι τιμωροί” κατά των βανδαλισμών. “Αυτή τη στιγμή η κατάσταση με τη βία έχει επιδεινωθεί καθώς πλέον δεν είναι μόνο οι αστυνομικοί αυτοί που χτυπούν τους διαδηλωτές. Είναι άτομα που δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι, ποιους απειλούν, ποιους καταδιώκουν, ποιους πυροβολούν και ποιους θέλουν να σκοτώσουν”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων  EFE ο αναλυτής και πανεπιστημιακό Χαΐρο Λιμπρέρος.  

Στο μεταξύ, Κολομβιανοί που ζουν στην Ισπανία πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία κατά της αστυνομίας βίας στη χώρας τους και κατά της κυβέρνησης Ντούκε. Εκατοντάδες Κολομβιανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πουέρτα δε Αλκαλά της Μαδρίτης με πλακάτ και συνθήματα όπως: “Κολομβία SOS” και “Μας Σκοτώνουν”.

Η εθνική αστυνομία ή η ομάδα ταραχών του ESMAD καταγράφηκε από τον διαμεσολαβητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως η οντότητα που “τεκμαίρεται ως υπεύθυνη”  για 11 από τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός αγοριού κάτω των 18 ετών. Έντεκα άλλοι έγιναν από “άγνωστο” δράστη. Τοπικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν πάνω από 30.

Πηγή: Telesur, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα