ΑΘΗΝΑ
23:12
|
26.04.2024
Στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική αστυνομία για περιστατικά αυθαιρεσίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική αστυνομία για περιστατικά αυθαιρεσίας και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο 6ο Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο στόχο της διά βίου μάθησης των αστυνομικών, ενώ έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς για το νόμο για τις συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας νόμος που αλλάζει την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, με ήρεμο τρόπο, χωρίς να επιτρέπεται σε ανθρώπους που κάνουν επεισόδια να παρεισφρύουν». Απαντώντας στην κριτική ότι ο νόμος περιορίζει τις διαδηλώσεις, απάντησε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο και ότι έχουν γίνει 1.600 πορείες – συναθροίσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς και μόνο στο 10% χρειάστηκε να κλείσουν οι δρόμοι.

«Ο νόμος για τις διαδηλώσεις προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών να διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους ανθρώπους να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους», τόνισε ο Υπουργός και απάντησε στην ερώτηση για περιστατικά βίας στην αστυνομία, λέγοντας ότι «είχαμε πολύ λίγες  περιπτώσεις αυθαιρεσίας».

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι βίαιη όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις περιπτώσεις όπου φέρεται να υπήρξε αστυνομική αυθαιρεσία, προσθέτοντας ότι οι πολίτες  έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη ή τον αρμόδιο αξιωματικό για όποια υπόθεση τους αφορά.

«Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία», είπε και πρόσθεσε ότι «επαγγελματισμός υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, αυτό που λείπει είναι η διαρκής εκπαίδευση πχ. σε νέες τεχνολογίες και άλλα».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η δεκάχρονη κρίση μας πήγε πίσω, καθώς τα θέματα ασφάλειας δεν ήταν προτεραιότητα. «Τώρα το ζητούμενο δεν είναι ο νόμος και η τάξη, αλλά η προστασία των πολιτών», είπε και εξήγησε ότι πριν από 15 χρόνια, η ομοφοβία, η μετανάστευση, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των ζώων, η βία των ανηλίκων και πολλά άλλα ήταν εγκλήματα που βρίσκονταν κάτω από τα ραντάρ της αστυνομίας.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «αλλάζουμε την αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά και σε κάθε αλλαγή». Καταλήγοντας δήλωσε ότι το υπουργείο αλλάζει την εκπαίδευση, αναβαθμίζει την Ακαδημία ως μία ξεχωριστή οντότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας».

Πηγές: Insider.gr, CNN Greece

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα