ΑΘΗΝΑ
11:51
|
25.04.2024
“Καμία ενσυναίσθηση από την κυβέρνηση Ντούκε” προς τα θύματα της αστυνομικής βίας - 300 διαδηλωτές αγνοούνται και το κράτος αδιαφορεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις αύριο 12 Μαΐου απηύθυνε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας της Κολομβίας μετά το ναυάγιο των πρώτων συνομιλιών της με την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε χθες Δευτέρα. Εκπρόσωποι συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων δήλωσαν ότι “δεν υπάρχει καμία κατανόηση ή ενσυναίσθηση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα θύματα της αστυνομικής βίας” καθώς ο Ιβάν Ντούκε αρνείται σθεναρά να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Φρανσίσκο Μάτες, αναφέρεται: “ Απαιτήσαμε να σταματήσει η σφαγή, η κρατική και ιδιωτική βία εναντίον των ανθρώπων που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. Η κυβέρνηση δεν φάνηκε να συναισθάνεται τους λόγους, τα αιτήματα που μας ώθησαν να κηρύξουμε την εθνική απεργία. Εάν δεν ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης των 104 σημείων των αιτημάτων που έχουν καταθέσει, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν”.

Στο μεταξύ η κοινωνία της Κολομβίας παραμένει σοκαρισμένη από τη βίαιη επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων κατά αυτοχθόνων στην πόλη Κάλι αλλά και από τον ξυλοδαρμό του νεαρού Λούκας Βίγια που ανακηρύχθηκε κλινικά νεκρός. Ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στις 5 Μαΐου και έχει  γίνει σύμβολο της αντίστασης των Κολομβιανών κατά της κρατικής βίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέτει ως προαπαιτούμενο για τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα να αρθούν όλα τα οδοφράγματα από το οδικό δίκτυο της Κολομβίας. Επιβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε μια κατανόηση. Την ίδια ώρα έως και 300 διαδηλωτές αγνοούνται εδώ και 12 ημέρες και η ηγεσία Ντούκε δεν έχει δώσει καμία απάντηση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, από τα βίαια επεισόδια που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι. Οι τοπικές μη κυβερνητικές οργάνωσες Temblores και Indepaz κάνουν λόγο για 47 νεκρούς, “εκ των οποίων 39 από την αστυνομική βία”. Η επικεφαλής της Φοιτητικής Ένωσης της Κολομβίας Τζένιφερ Πεντράσα δήλωσε ότι “έχουμε μια επανάληψη των γεγονότων του Νοεμβρίου του 2019 με την κυβέρνηση να αγνοεί πλήρως τα αιτήματα των διαδηλωτών. Η πρόσφατη ομιλία του Ιβάν Ντούκε έδειξε περίτρανα ότι συμφωνεί με την υπερβολή χρήση βίας από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής”.

O ύπατος κυβερνητικός επίτροπος για την ειρήνη Μιγκέλ Σεμπάλος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει “μηδενική ανοχή” προς την άσκηση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί “αυτή τη στιγμή να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της κρατικής ισχύος”. Παράλληλα ο Σεμπάλος σχολίασε ότι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη να απορριφθεί η βία, ενώ επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να αρθούν τα μπλόκα που έχουν στήσει στους δρόμους οι διαδηλωτές.

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2019 και του 2020 η δεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας είναι αντιμέτωπη με μια νέα κοινωνική κρίση, την οποία πυροδότησε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την αύξηση φόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Ντούκε απέσυρε το νομοσχέδιο αυτό στις 2 Μαΐου, όμως η αστυνομική καταστολή ενίσχυσε την οργή του κόσμου.

Πηγή: Telesur, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα