ΑΘΗΝΑ
21:41
|
05.05.2024
Με ένταση, εκνευρισμό και προσμονή ξεκίνησαν σήμερα για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες οι συριακές προεδρικές εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα για τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στο εξωτερικό η ψηφοφορία για τις συριακές προεδρικές εκλογές της 26η Μάη, στις οποίες θεωρείται βέβαιη (εκτός εξαιρετικού απροόπτου) η επανεκλογή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ωστόσο, στο Λίβανο, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, τα πνεύματα δείχνουν αρκετά τεταμένα, καθώς κάποιοι Λιβανέζοι πολίτες αντιδρούν, για δικούς τους λόγους, στην οργανωμένη προσέλευση των Σύρων ψηφοφόρων με σημαίες και φωτογραφίες του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Από τις 5.00 το πρωί, χιλιάδες Σύροι συνωστίσθηκαν μπροστά από την πρεσβεία τους στο Λίβανο για να συμμετάσχουν στις εκλογές, που στη Συρία θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου σε ελεύθερες περιοχές της χώρας (εκεί όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές, αυτοδιοικητικές δομές Κούρδων, αμερικανικά ή τουρκικά στρατεύματα κατοχής).

Το πλήθος ψηφόρων κατέφθασε απ’ όλο το Λίβανο μπροστά από την πρεσβεία τους στην Μπαάμπντα, νότια της Βηρυτού, κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

Lebanese scuffle with Syrians voting abroad in support of Assad | Reuters

Επεισόδια είχαν σημειωθεί το πρωί, κυρίως στην πεδιάδα Μπεκάα, όπου Λιβανέζοι πετροβόλησαν λεωφορεία που μετέφεραν Σύρους.

Συνεχίστηκαν όμως και σε βόρειες συνοικίες της Βηρυτού, όπου κάποιοι νεαροί, πιθανώς Χριστιανοί Φαλαγγίτες, οπλισμένοι με ραβδιά, επιτέθηκαν σ’ ένα αυτοκίνητο που είχε ανηρτημένες φωτογραφίες του προέδρου Άσαντ, σπάζοντας τους υαλοπίνακες και χτυπώντας τους επιβάτες.

Οι Λιβανέζοι έκαψαν επίσης σημαίες των Σύρων. «Μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και να φύγουν, όμως το να κρατούν εδώ τη συριακή σημαία, αυτό δεν είναι σωστό», είπε ένας Λιβανέζος διαδηλωτής που ζήτησε να μην κατονομασθεί. «Αυτό είναι πρόκληση», πρόσθεσε.

Ο Λίβανος, ο οποίος βρισκόταν άλλοτε υπό την κηδεμονία της Συρίας, λέει πως φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους οποίους έχουν καθεστώς πρόσφυγα από τον ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και είναι θύματα διακρίσεων.

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις συριακές εκλογές

Ο 55χρονος Άσαντ έχει στις εκλογές δύο αντιπάλους. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2014 με πάνω από το 88% των ψήφων με αντιπάλους δύο αγνώστους.

Οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό πρέπει να έχουν διαβατήριο σε ισχύ, με επίσημη σφραγίδα εξόδου από τη συριακή επικράτεια. Έτσι αποκλείονται τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν διαφύγει από τη χώρα τους σε συνθήκες χάους.

Η Τουρκία και η Γερμανία, που φιλοξενούν μια σημαντική προσφυγική κοινότητα, αλλά παραμένουν εχθρικές στη Δαμασκό, απαγόρευσαν τη διοργάνωση της ψηφοφορίας στο έδαφός τους.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι οι δεύτερες από την αρχή της σύγκρουσης το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα