ΑΘΗΝΑ
13:34
|
26.04.2024
Για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κρατείται στις ΗΠΑ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη και κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Αρτούρο Μουρίγιο, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μαζί με την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Τζανίνε Άνιες που εκτόπισε τον Έβο Μοράλες από την προεδρία της χώρας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Μουρίγιο προφυλακίστηκε στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς. Ο Μουρίγιο συνελήφθη μαζί με τον πρώην επιτελάρχη του Σέρχιο Μέντες και τρεις Αμερικανούς επιχειρηματίες την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος. Ειδικότερα, οι συλληφθέντες φέρονται ότι από τον Νοέμβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020 δωροδόκησαν με 602.000 δολάρια Βολιβιανούς αξιωματούχους του δημοσίου για να εξασφαλίσουν σε αντάλλαγμα δημόσια σύμβαση αξίας 5 έως 6 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά δακρυγόνων κι άλλου εξοπλισμού που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας του κράτους των Άνδεων. Σε περίπτωση καταδίκης τους και οι πέντε ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη.

Οι νομικοί πονοκέφαλοι του κ. Μουρίγιο δεν περιορίζονται στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είναι καταζητούμενος σήμερα στη Βολιβία με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμμετοχή του στην πραξικοπηματική “μεταβατική” κυβέρνηση που εκτόπισε τον Νοέμβριο του  2019 τον Έβο Μοράλες από την εξουσία. Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Εντουάρντο ντελ Καστίγιο, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καταθέσει στις ΗΠΑ αίτημα για την έκδοση των Μουρίγιο και Μέντες στην Λα Παζ προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιων της δικαιοσύνης στην πατρίδα τους και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της βραχείας υπουργίας του ο Μουρίγιο ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων υποστηρικτών του Έβο Μοράλες καθώς ήταν αυτός που έδινε τις εντολές για την αδίστακτη και αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2019 ο Αρτούρο Μουρίγιο επιχείρησε να συλλάβει τον Μοράλες κατηγορώντας για τρομοκρατία και για υποκίνηση του κύματος διαμαρτυρίας.

Ο Έβο Μοράλες εξορίστηκε στην Αργεντινή και επέστεψε θριαμβευτής στη χώρα του μετά την επικράτηση του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) στις εκλογές. Η τέως μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και παρουσιάστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον ενός δικαστή, κατηγορούμενη για υποκίνηση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. Ο Αρτούρο Μουρίγιο, “ισχυρός βραχίωνας” της κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες διέφυγε αρχικά στη Βραζιλία και μετά τα ίχνη του χάθηκαν κάπου στις ΗΠΑ.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα