ΑΘΗΝΑ
18:18
|
26.04.2024
Τρία ζητήματα για να αρχίσει ο εθνικός διάλογος, ξεκαθαρίζει: Άμεση άρση των κυρώσεων, αναγνώριση του κοινοβουλίου και ξεπάγωμα των εθνικών λογαριασμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισε την Τετάρτη (26/5), στη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση και τον Χουάν Γκουαϊδό με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν στο τραπέζι “τρία θεμελιώδη ζητήματα”.

“Πηγαίνουμε στον μεγάλο εθνικό διάλογο θέτοντας στο τραπέζι τρία θεμελιώδη σημεία” αναφέρει σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter.

Αυτά τα σημεία είναι όπως ξεκαθάρισε: Ο άμεσος τερματισμός των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, η αναγνώριση του κοινοβουλίου και η επιστροφή στον κρατικό έλεγχο των εθνικών πόρων και των εθνικών λογαριασμών που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό.

“Τρία ζητήματα για να αρχίσουμε” συνόψισε ο σοσιαλιστής πρόεδρος: “Άμεση άρση των παράνομων κυρώσεων κατά της πατρίδας, αναγνώριση των δημοσίων εξουσιών του κράτους και μεταβίβαση των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας”.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνωρίζεται από τη Δύση ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και ισχυριζόμενος ότι θέλει μία “συμφωνία εθνικής σωτηρίας”, πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Νικολάς Μαδούρο, ώστε να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών, συμπεριλαμβανομένων και προεδρικών εκλογών, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την “προοδευτική άρση” των κυρώσεων.

Ο Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του έχει διαβεβαιώσει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την αντιπολίτευση “όποτε θέλει και όπου θέλει”, αρκεί να αποδεσμευθούν τα “παγωμένα” της Βενεζουέλας και να επανέλθει στην κυβέρνησή του ο έλεγχος της CITGO, της θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, η διαχείριση της οποίας έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον στον Γκουαϊδό.

Η πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών συζητείται, ενώ αναμένεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), την εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας -την οποία δεν αναγνωρίζει ο Γκουαϊδό- συγκροτούν σήμερα τρία μέλη προσκείμενα στο σοσιαλιστικό κόμμα και δύο μέλη της αντιπολίτευσης. Η νέα σύνθεσή του είναι καρπός διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με μέρη της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με τη γραμμή Γκουαϊδό.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μερίδα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται από τον κ. Γκουαϊδό, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο του 2019, μετά τη σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο διαπραγματεύεται έκτοτε αρκετά τακτικά με άλλους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, όπως ο Ενρίκε Καπρίλες.

Στην ίδια ομιλία ο Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ότι η κυβέρνησή του προχωρά στην ψηφιοποίηση της εθνικής οικονομίας προκειμένου να ξεπεραστούν “οι πιέσεις και οι συνωμοσίες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα