ΑΘΗΝΑ
03:16
|
19.04.2024
Αιχμές για την "περιφρόνηση" των κουβανικών επιστημονικών δημοσιεύσεων από τις δυτικές επιθεωρήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υγειονομικές Αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν την Τετάρτη (2/6) ότι βρίσκονται σε επαφή με “πάνω από 30 χώρες” για την προμήθειά τους με εμβόλια κατά της COVID-19, διαμηνύοντας πως δεν θα υπογράψουν “κανένα συμβόλαιο” που δεν θα είναι σε θέση να τηρήσουν.

“Υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εμβολίων στον κόσμο και, κάθε μέρα, δεχόμαστε αιτήματα”, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Mαρία Μάουρι, η αντιπρόεδρος της δημόσιας φαρμακευτικής εταιρείας BioCubaFarma.

Το τρέχον διάστημα, “κάνουμε πολύ ενεργές συζητήσεις με πάνω από τριάντα χώρες”, συνέχισε η Μάουρι, διευκρινίζοντας ότι η Κούβα θα τηρήσει “μια θεμελιώδη αρχή: δεν θα υπογράψουμε κανένα συμβόλαιο που δεν μπορούμε να τηρήσουμε”.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Υγείας της Αργεντινής, Κάρλα Βιτσότι, έκανε επίσκεψη εργασίας στην Κούβα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαιώνει τη βούλησή τους να συνεργαστούν στην παραγωγή κουβανικών εμβολίων.

“Οι συνομιλίες αφορούσαν (…) το ενδιαφέρον της Αργεντινής να μπορέσει να αξιοποιήσει τα κουβανικά εμβόλια”, εξήγησε η Μάουρι.

Κι άλλες χώρες, ανάμεσά τους το Ιράν, το Μεξικό και η Βενεζουέλα, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα υποψήφια εμβόλια τα οποία, εάν εξασφαλίσουν πράσινο φως από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς, τα οποία είναι τα πρώτα που δημιουργήθηκαν και παρήχθησαν στη Λατινική Αμερική.

Από τα πέντε υποψήφια εμβόλια τα δύο έχουν πρακτικά ολοκληρώσει το τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να λάβουν επίσημα άδεια επείγουσας χρήσης μέσα στον Ιούνιο.

Όμως, αντιμέτωπες με κύμα μολύνσεων, οι Αρχές της νήσου άρχισαν μαζικό εμβολιασμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο τη 12η Μαΐου και μέχρι στιγμής 1,8 εκατ. Koυβανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση των εμβολίων Soberana02 και Abdala. Ακόμη, 615.016 Κουβανοί έχουν λάβει τη δεύτερη δόση ενώ 142.390 έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με τρεις δόσεις. Οι κουβανικές αρχδές θέλουν να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού (11,3 εκατ.) ως τα τέλη του Αυγούστου.

Σε ερώτηση για την έλλειψη ανεξάρτητων επιστημονικών δημοσιεύσεων που να επικυρώνουν τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων των κλινικών δοκιμών των υποψηφίων εμβολίων της Κούβας, οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι είναι “έτοιμες να προχωρήσουν στη δημοσίευση”, καταγγέλλοντας πως πολλά κείμενα απορρίφθηκαν από τις δυτικές επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Οφείλεται στο εμπάργκο (των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας); Οφείλεται σε διακρίσεις;” διερωτήθηκε η γιατρός Μάρτα Αγιάλα, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, το οποίο ανέπτυξε το ένα από τα υποψήφια εμβόλια για τον COVID-19 που βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

“Ναι θα τα δημοσιεύσουμε, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρύψουμε τα αποτελέσματα”, διεμήνυσε ο Δρ. Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου εμβολιασμού Φίνλεϊ, που εργάζεται στο άλλο υποψήφιο εμβόλιο που βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών.

Μοιάζει να υπάρχει “περιφρόνηση στις (επιστημονικές) επιθεωρήσεις για τις δημοσιεύσεις από την Κούβα και τη Λατινική Αμερική”, πιθανόν επειδή “θεωρούνται επιστημονικά κατώτερες” στηλίτευσε.

“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της, αλλά ζητά 20 εκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για ενέργειες παραπληροφόρησης και για την προώθηση πράξεων αντιπαράθεσης κατά της Κούβας” δήλωσε ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει την παραμικρή ηθική εξουσία να επικρίνει την Κούβα.

Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προγράμματα ανοσοποίησης παράγονται στη χώρα.

Η χώρα πλήττεται από τον Ιανουάριο από δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει αυξήσει τον απολογισμό των θυμάτων στους 977 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 144.514 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (11/1.191 τις προηγούμενες 24 ώρες), σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο η κατάσταση στην Κούβα δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα