ΑΘΗΝΑ
03:02
|
30.09.2022
Καταγγέλλουν ότι η συνέντευξη ήταν προϊόν εξαναγκασμού και ότι πρέπει να λογοδοτήσουν εκείνοι που την προετοίμασαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία χαρακτήρισε σήμερα “ντροπή” τη συνέντευξη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που μεταδόθηκε την Πέμπτη (3/6), από την κρατική λευκορωσική τηλεόραση, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως η συνέντευξη αποτελεί “προϊόν εξαναγκασμού”.

Η μετάδοση αυτής της “συνέντευξης-ομολογίας είναι ντροπή για τον σταθμό που τη μετέδωσε και για τους λευκορώσους ηγέτες οι οποίοι δείχνουν για άλλη μια φορά την πλήρη περιφρόνησή τους προς τη δημοκρατία και, εκ των πραγμάτων, πρέπει επίσης να πούμε, την περιφρόνησή τους για τα ανθρώπινα πλάσματα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

“Οι σκέψεις μας πηγαίνουν σ’ αυτόν τον νέο άνδρα και σε όλους τους άλλους πολίτες της Λευκορωσίας που αντιμετωπίζονται με τόσο απάνθρωπο τρόπο για τις πεποιθήσεις τους, ενώ αγωνίζονται ειρηνικά για τα δικαιώματα του πολίτη”, πρόσθεσε.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καταδίκασε επίσης σήμερα τη συνέντευξη του Προτασέβιτς στην κρατική λευκορωσική τηλεόραση δηλώνοντας πως “είναι σαφές ότι αποτελεί προϊόν εξαναγκασμού”.

“Η ανησυχητική χθεσινοβραδινή συνέντευξη του κ. Προτασέβιτς αποτελεί σαφώς προϊόν εξαναγκασμού και έγινε ενώ κρατούνταν”, έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter.

“Οι διώξεις αυτών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία πρέπει να σταματήσουν. Αυτοί που εμπλέκονται στο γύρισμα, τον εξαναγκασμό και την πραγματοποίηση της συνέντευξης πρέπει να λογοδοτήσουν”.

Στην εν λόγω συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΟΝΤ της Λευκορωσίας, ο Ρομάν Προτασέβιτς, προχώρησε σε αναπάντεχες αποκαλύψεις για τη δράση του εντός και εκτός Λευκορωσίας.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι σχεδιαζόταν απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Λουκασένκο και πραξικοπηματικού τύπου ανατροπή της εξουσίας στη χώρα, ενώ ο ίδιος δρούσε ως συνδετικός κρίκος με την ομάδα της εγκατεστημένης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο είχε τονίσει πως τα βιαστικά συμπεράσματα των ευρωπαϊκών χωρών μετά το περιστατικό με την πτήση της Ryanair βασίζονται αποκλειστικά σε συναισθήματα και όχι σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης της κατάστασης η οποία απαιτεί προσεκτική και εποικοδομητική εξέταση χωρίς βιαστικά συμπεράσματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με εκλογές απειλεί ο Μακρόν εάν δεν περάσει το συνταξιοδοτικό

Εξελέγη η νέα επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών

Επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς

«Ανοιχτή» η Ρωσία στην αναβίωση των επιθεωρήσεων των πυρηνικών της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα