ΑΘΗΝΑ
07:52
|
07.05.2024
Η ΙΑΤΑ ζητά τη συνέχιση των πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία και χαρακτηρίζει την απόγοητευτική την απαγόρευση του EASA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχιση των πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία ζητά η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) καλώντας να μην πολιτικοποιείται το θέμα των αερομεταφορών και της ασφάλειά τους.

Με επιστολή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA), η Διεθνής Ένωση ζητά την αναίρεση της απόφασης εκτιμώντας πως εκπορεύεται από πολιτικά κίνητρα.

“Η ασφάλεια της αεροπλοΐας δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Η ΙΑΤΑ καταδίκασε τις ενέργειες της κυβέρνησης της Λευκορωσίας και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα. Με την απαγόρευση της χρήσης ευρωπαϊκών αεροσκαφών από τη Λευκορωσία πολιτικοποιείται επίσης το ζήτημα της ασφάλειας της αεροπλοΐας “, τονίζει η ΙΑΤΑ.

“Πρόκειται για μια οπισθοδρομική και απογοητευτική εξέλιξη. Ο EASA πρέπει να ακυρώσει την απαγόρευσή του και να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να διαχειρίζονται την ασφάλεια όπως κάνουν κάθε μέρα – με τις συνήθεις εκτιμήσεις κινδύνου” επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της IATA, Γουίλι Γουάλς.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Eυρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σχέδιο που απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της.

Οι απαγορεύσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για το περιστατικό της προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και για την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε σε αυτό.

Ηδη αεροπορικές εταιρείες όπως οι Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair and airBaltic έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia πραγματοποιεί πτήσεις προς 20 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανάμεσά τους του Ελσίνκι, του Αμστερνταμ, του Μιλάνου, της Βαρσοβίας, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Βιέννης.

Η ΕΕ συστήνει έντονα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, κάτι όμως που δεν ισοδυναμεί με νομικά δεσμευτική απαγόρευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα