ΑΘΗΝΑ
22:29
|
15.11.2024
"Η έγκριση ενός εμβολίου δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα προέλευσής του" είπε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έγκριση ενός εμβολίου δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα προέλευσής του και ως εκ τούτου πρέπει να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε- μήνες μετά την υποβολή αίτησης για χορήγηση Άδειας Επείγουσας Χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.


Σημειώνεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διανέμει το εμβόλιο, υπέβαλε το αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα τέλη Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, έπειτα από επτά μήνες και αφού έχει δοθεί “πράσινο φως” για την χρήση πολλών άλλων εμβολίων κατά του κορονοϊού, το RDIF δεν έχει λάβει ακόμη την “ετυμηγορία” του διεθνούς οργανισμού υγείας.

Αυτή τη στιγμή, οι επιθεωρητές (του ΠΟΥ) βρίσκονται στη Ρωσία”, για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής του εμβολίου, είπε ο Χανς Κλούγκε μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF). Η αποστολή των ειδικών του ΠΟΥ και η “αυτοψία” τους ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει “μια σειρά συστάσεων” οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν από τον κατασκευαστή ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες έγκρισης του εμβολίου.

Είμαι πολύ, πολύ αισιόδοξος” για την προοπτική έγκρισης του Sputnik V, είπε ο Κλούγκε.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το Sputnik V έχει καταχωριστεί σε 66 χώρες παγκοσμίως , ενώ η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 91,6% όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, ένα από τα παλαιότερα και πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο.


Πάντα ήμουν πολύ ξεκάθαρος στο ότι η έγκριση (ενός εμβολίου) δεν πρέπει να εξαρτάται από τη χώρα προέλευσής του”, συνέχισε ο Κλούγκε, όταν ρωτήθηκε αν η παρατεταμένη αναμονή για την άδεια, θα μπορούσε να συνδεθεί με την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια . Η υγεία είναι πέρα ​​από την πολιτική”, επέμεινε, απαντώντας ο Κλούγκε.

Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η παραπάνω θέση δεν έχει υιοθετηθεί από όλους και αναγνώρισε ότι στις περισσότερες χώρες η πανδημία πολιτικοποιήθηκε. Η Covid-19 απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι όταν η πολιτική εμπλέκεται σε θέματα υγείας, οι ευάλωτες ομάδες – οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι τρόφιμοι και οι άστεγοι – υποφέρουν περισσότερο, τόνισε ο αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθούν παρόμοια σενάρια στο μέλλον.

Επιστρέφοντας στο Sputnik V, ο Κλούγκε εξήρε την πλούσια ιστορία της Ρωσίας στην παραγωγή εμβολίων και ευχαρίστησε την χώρα για την αλληλεγγύη της στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη Ρωσία για τη διεθνή αλληλεγγύη της, διότι χρειαζόμαστε χώρες όπως η Ρωσία για να βοηθήσουμε άλλες χώρες“, τόνισε.


Μόνο με αλληλεγγύη θα βγούμε από την πανδημία γιατί κανείς δεν είναι ασφαλής εάν δεν είναι όλοι ασφαλείς”, διεμήνυσε ο αξιωματούχος, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μοιράζονται τα εμβόλιά τους μέσω του μηχανισμού COVAX που δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια στις λιγότερο αναπτυγμένες και φτωχές χώρες.

Ο Κλούγκε αρνήθηκε να κάνει εκτίμηση για το πότε η πανδημία Covid-19, η οποία είχε ήδη μολύνει πάνω από 177 εκατομμύρια άτομα και σκοτώσει σχεδόν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τελειώσει επιτέλους.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νίκη κατά του ιού θα επιτευχθεί όταν “εμβολιασθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού”, το οποίο θα απαιτούσε αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων, ενίσχυση της παραγωγής και αποτελεσματικές καμπάνιες για την αλλαγή της κοινής γνώμης σε χώρες με μεγάλη επιφυλακτικότητα στον εμβολιασμό.

Αλλά, το έργο δεν πρέπει να σταματήσει ακόμη και όταν ο κοροναϊός αποτελέσει ιστορία, είπε ο αξιωματούχος, αναφέροντας ότι ο ΠΟΥ θα δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο στο Βερολίνο για την πρόβλεψη παρόμοιων απειλών, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να μην ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την άγνοιά της απέναντι σε μία νέα πανδημία.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Πικρία Ζελένσκι για το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα