ΑΘΗΝΑ
06:20
|
25.04.2024
Οριακό προβάδισμα του Περού Λίμπρε αν και δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι ψήφοι της επαρχίας, δεξαμενή ψήφων του δασκάλου Πέδρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στο Περού στις 19:00 (τοπική ώρα. 03:00 ώρα Ελλάδας), όπου δημοσκόπηση εξόδου φέρει τους αντιπάλους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών, τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο και την επικεφαλής της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, να απέχουν ελάχιστα στο νήμα.

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο δήλωσε την Κυριακή μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ότι οι Περουβιανοί είναι “ο λαός της ελπίδας” καθώς η καταμέτρηση των ψήφων για την κατάκτηση της προεδρίας εξελίσσεται σε θρίλερ.

Σύμφωνα με το πρώτο έξιτ πολ τoυ Ipsos, με περιθώριο σφάλματος 1%, ο δάσκαλος Καστίγιο προηγείται με 0,4% και κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, με 50,2% έναντι της Φουχιμόρι που συγκεντρώνει ποσοστό 49,8%.

Ωστόσο, δεύτερο έξιτ πολ του Ipsos, με περιθώριο σφάλματος 3%, έδειχνε την Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, να προηγείται με 0,6 %.

Η ONPE είχε δημοσιεύσει μερικά επίσημα αποτελέσματα στο 61% των ψήφων, που έδιναν στην Φουχιμόρι 52,4% των ψήφων και στον Καστίγιο 47,5%. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποίησαν ότι τα αποτέλεσματα αυτά αφορούν κυρίως στον αστικό ιστό, όπου η Φουχιμόρι διατηρεί πλεονέκτημα.

Πρέπει να έχουμε πίστη στον λαό”, δήλωσε ο Καστίγιο, τονίζοντας ότι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμοι οι ψήφοι της επαρχίας απ’ όπου προέρχεται και η κύρια δεξαμενή ψήφων του τσακρέρο.

Η υποστήριξή του Καστίγιο, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος, έρχεται από τις απομακρυσμένες, φτωχές, αγροτικές περιοχές της χώρας των Άνδεων, στις οποίες σπάνια φτάνουν οι δημοσκόποι.

Τα αποτελέσματα του πρώτου έξιτ πολ γιορτάστηκαν από τους υποστηρικτές του Καστίγιο στην Τακαμπάμπα, την πόλη των Άνδεων που βρίσκεται πολύ κοντά στο φτωχό χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο τσακρέρο (εργάτης γης), ροντέρο (πολιτοφύλακας), αγρότης και δάσκαλος υποψήφιος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς “Περού Λίμπρε” ( “Ελεύθερο Περού”).

Ο Καστίγιο δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο μέχρι στιγμής σχετικά με το έξιτ πολ που τον έφερνει να προηγείται με μικρή διαφορά έναντι της Φουχιμόρι.

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε από τους πολίτες να “υπερασπιστούν κάθε ψήφο”, αμέσως μετά την ανακοίνωση του δεύτερου έξιτ πόλ που έδινε προβάδισμα στην Φουχιμόρι.

“Καλώ τον περουβιανό λαό από όλες τις γωνιές της χώρας να βγει στους δρόμους ειρηνικά και να επαγρυπνεί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Καστίγιο.

Η Φουχιμόρι από την πλευρά της είπε ότι αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα και έκανε έκκληση για “σύνεση, ηρεμία και ειρήνη και από τις δύο πλευρές”.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι πολίτες των αστικών κέντρων και των υψηλότερων εισοδημάτων προτιμούν τη Φουχιμόρι, ενώ οι φτωχοί εργάτες της υπαίθρου υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Καστίγιο.

Τα αποτελέσματα της πρώτης αναμέτρησης του Απριλίου, είχαν επιβεβαιώσει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη Λίμα και στις υπόλοιπες επαρχίες. Ο Καστίγιο είχε φτάσει στο 45% στο Αγιακούντο και στο 50,6% στην Ουανκαβελίκα, δύο από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα άγγιξε το 30,5% στο Σούσκο, το 37,5% στην Καχαμάρκα και το 30% στο Ουάνουκο. Στην πρωτεύουσα, αντίθετα δεν συγκαταλεγόταν καν ανάμεσα στους πέντε πρώτους υποψηφίους.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί για τη διάσωση του Περού από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Η 46χρονη Φουχιμόρι έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο.

Ο Καστίγιο, γιος αγροτών, έχει υποσχεθεί από την πλευρά του ενίσχυση του ρόλου του κράτους με μέτρα όπως την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχώτερων τάξεων, την εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου και άλλων βασικών βιομηχανιών, την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων και συνθηκών, καθώς και την ψήφιση ενός νέου Σύνταγματος, μέσω της συγκρότησης μίας Συντακτικής Συνέλευσης.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του “Ελεύθερου Περού” ξεκαθαρίζει την ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει αυτό που δημιουργήθηκε το 1993, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Μέσω αυτού του νέου Συντάγματος, ο Καστίγιο θα καταφέρει να πραγματοποιήσει μία οικονομική μεταρρύθμιση στην οποία το κράτος θα αναλάβει έναν πιο ηγετικό ρόλο για να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα.

Το Περουβιανό κράτος πρέπει να προχωρήσει στην εθνικοποίηση των τομέων εξόρυξης, φυσικού αερίου, πετρελαίου, υδροηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνιών, μεταξύ άλλων”, αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο Καστίγιο δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα κυβερνά με τον μισθό του δασκάλου και ότι θα μειώσει τις απολαβές των 130 μελών του κογκρέσου.

Ποιος είναι ο τσακρέρο;

Ο Πέδρο Καστίγιο γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1969 στην επαρχία Τσότα, τμήμα της Καχαμάρκα, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Περού μολονότι διαθέτει μεγάλα ορυχεία χρυσού. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του κι αργότερα ως νέος, ήταν ροντέρο (όπως τονίζει) μέλος δηλαδή μιας οργάνωσης αγροτών στην πόλη Πούνια από την οποία και κατάγεται.

Η αγροτική ρόντα (Ronda) όπως είναι γνωστή στο Περού, προέκυψε ως απάντηση στην ελλειπή κρατική προστασία και έτσι μέσω των “ροντέρος” ο αγροτικός πληθυσμός μπορούσε να προστατευτεί από τους αντάρτες των Sendero Luminoso (Φωτεινό Μονοπάτι) και MRTA.

Ο αριστερός πολιτικός, σπούδασε δάσκαλος στο Ανώτερο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Oκτάβιο Μάτα Κοντρέρας. Το 1995, ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος δημοτικού σχολείου στη γεννέτειρά του την Πούνια. Επιπλέον κατέχει και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Σέσαρ Βαγιέχο.

Ο Καστίγιο ηγήθηκε σε απεργίες εκπαιδευτικών, ήταν μέλος της Επιτροπής της Καχαμάρκα του πολιτικού κόμματος “Peru Posible” (2002) και ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός το 2005, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διεκδικήσει την περιφέρεια της Ανγκουα στην Καχαμάρκα.

Το 2017 αποχώρησε από το “Peru Posible” και έγινε δημοφιλής σε εθνικό επίπεδο ως πρωτεργάτης των απεργιών των εκπαιδευτικών, που διαμαρτύρονταν ενάντια στο νομοσχέδιο της τότε υπουργού Παιδείας Μαριλού Μαρτενς που καταβαράθρωνε τους μισθούς τους.

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, Peru Libre (Eλεύθερο Περού).

Στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των έξι πρώτων υποψηφίων για την προεδρία. Μάλιστα, σε μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου, ο “ροντέρο” κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 3%. Ως εκ τούτου το προβάδισμά του στην καταμέτρηση του πρώτου γύρου αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από το ινστιτούτο IPSOS τρεις εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο και η επικεφαλής παράταξη της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι απείχαν ελάχιστα ως προς τα ποσοστά των προθέσεων ψήφου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα