ΑΘΗΝΑ
21:04
|
23.04.2024
Τιγκράι, Αφάρ και Αχμάρ οι τρεις επαρχίες που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής ανθρώπινων υποθέσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε ότι υπάρχει λιμός στη βόρεια Αιθιοπία  και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι και στις γειτονικές Αφάρ και Αμχάρα της Αιθιοπίας απειλούνται άμεσα. “Υπάρχει σήμερα λιμός”, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και πρόσθεσε, “η κατάσταση θα επιδεινωθεί”. H δήλωση έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση κοινής έκθεσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία. Η έκθεση διαπιστώνει ότι συνολικά 350.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες “σοβαρής κρίσης” στην εμπόλεμη επαρχία του Τιγκράι και στις γειτονικές Αχμάρα και Αφάρ. Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τον λιμό είναι ο υψηλότερος σε οποιαδήποτε χώρα την τελευταία δεκαετία.

Οι εχθροπραξίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας και τους αυτονομιστές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) έχει εκτοπίσει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν “να πεθάνουν πολύ γρήγορα από πείνα αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση”, προειδοποιούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ. Τονίζουν ότι είναι έτοιμες να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απαιτείται πρώτα να εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση στην περιοχή όπου μαίνονται ακόμη συγκρούσεις. Η έκθεση του ΟΗΕ διενεργήθηκε χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, η οποία επιμένει ότι η ανθρωπιστική κρίση διογκώνεται και ότι η τάξη αποκαθίσταται σταδιακά στην περιοχή.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα. Παρότι η Αντίς Αμπέμπα ανακήρυξε τη “νίκη” της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στον πόλεμο έχει εμπλακεί η γειτονική Ερυθραία.

“Ο θάνατος χτυπάει την πόρτα μας”

Άμαχοι πολίτες στην Κάφτα Χουμέρα, μια απομονωμένη περιοχή στα δυτικά του Τιγκράι, δήλωσαν στο BBC ότι βρίσκονται πλέον στο χείλος του λιμού. “Δεν έχουμε τίποτα να φάμε”, δήλωσε έναν άνδρας, εξηγώντας ότι οι καλλιέργειές τους και τα κοπάδια τους λεηλατηθήκαν κατά τη διάρκεια των επτάμηνων εχθροπραξιών.  “Σιτιζόμασταν με όσες προμήθειες είχαμε καταφέρει να κρύψουμε, αλλά τώρα δεν έχει απομείνει τίποτα”, πρόσθεσε ο αγρότης κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με το BBC. “Κανείς δεν μας δίνει βοήθεια. Σχεδόν όλοι μας βρισκόμαστε στα όρια της πείνας, η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Ο θάνατος χτυπάει την πόρτα μας. Η πείνα φαίνεται στα πρόσωπά μας”. Το 1984, η επαρχία Τιγκράι και η γειτονική Γολό ήταν το επίκεντρο ενός λιμού που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου και μιας παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από 600.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

  

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα