ΑΘΗΝΑ
10:42
|
06.05.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας επιδιώκοντας στενότερες σχέσεις με την ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να απαλλαχθεί άμεσα από στρατηγική τύφλωση,να προωθήσει την διαδικασία ένταξης με θετική ατζέντα” δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος, με αρκετή δόση “στρατηγικής” αυταρέσκειας, πως η ΕΕ “δεν μπορεί να γίνει κέντρο ισχύος δίχως την Τουρκία”.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της “Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Ν.Α. Ευρώπης” (SEECP) στην Αττάλεια, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι χώρες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν την πολυτέλεια “να κάτσουν και να παρακολουθούν ό,τι διαδραματίζεται στην περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την ακανόνιστη μετανάστευση”.

Προειδοποίησε κατά της εντεινόμενης ισλαμοφοβίας, ρατσισμού και αντιμεταναστευτικού μένους σε “παγκόσμια κλίμακα” θεωρώντας ότι βαθμηδόν μπορεί να εξελιχθεί σε “πρόβλημα εθνικής ασφάλειας”.

Η συνάντηση Φραγκογιάννη-Ονάλ

Στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, δύο βδομάδες μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στην Καβάλα.

Στην συνάντηση έγινε επισκόπηση και αποτύπωση της προόδου των 25 θεματικών της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” Αθήνας-Άγκυρας που αφορά: οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, ενέργεια, τουρισμό, ναυτιλία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και περιβάλλον.

Σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

Ο Υφυπουργός και οι λοιποί Υπουργοί και Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της SEECP. Ειδικότερα, ο κ. Υφυπουργός τόνισε την σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής.

Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα της Ελλάδας για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας στην SEECP, για την περίοδο από 1.7.2021 έως 30.6.2022, με γνώμονα το κοινό όφελος της περιοχής και των πολιτών της.

Ποιοι συμμετέχουν στη διαδικασία SEECP

Στην SEECP συμμετέχουν Ελλάδα και Τουρκία αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, όπωςη Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Κροατία,η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των χωρών του σχήματος SEECP αναλαμβάνει την προεδρία η Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα