Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα, εν μέσω πανδημίας και κυρώσεων από τη Δύση, για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, με όλους εκτός από έναν από τους τέσσερις υποψήφιους που καλούνται να διαδεχτούν τον Χασάν Ρουχανί να θεωρούνται σκληροπυρηνικοί.
Ο μετριοπαθής απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί που επανεξελέγη το 2017, δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τρεις συνεχείς θητείες.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ψήφισε σήμερα στην Τεχεράνη, καλώντας όλους τους Ιρανούς να ψηφίσουν.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ έριξε το ψηφοδέλτιό του σε κάλπη εγκατεστημένη ειδικά για την περίσταση στο τέμενος του Ιμάμη Χομεϊνί, δίπλα στα γραφεία του, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 07:03 (τοπική ώρα· 05:33 ώρα Ελλάδας).
Τα εκλογικά τμήματα κανονικά κλείνουν τα μεσάνυχτα (22:30 ώρα Ελλάδας), όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να παραταθεί για δύο ώρες, σύμφωνα με τις Αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
“Κάθε ψήφος μετράει (…) ελάτε να ψηφίσετε και να επιλέξετε τον πρόεδρό σας (…) είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας σας”, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σαφές φαβορί θεωρείται ο σιίτης κληρικός Εμπραχίμ Ραϊσί που ηγείται του δικαστικού σώματος.
Ο μετριοπαθείς πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Αμπντουλγασάν Χέματι είναι ο κύριος αντίπαλός του.
Διαφωνούντες και ορισμένοι ρεφορμιστές ζήτησαν μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός πολλών υποψηφίων άφησε τον Ραϊσί χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό.
Mας βύθισαν στη φτώχεια
Το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα τροφοδοσίας σε φάρμακα και εμβόλια κατά τις πανδημίας από τότε που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πυρηνική συμφωνία το 2018 με τη χώρα, επαναφέροντας τις επιβαρυντικές κυρώσεις τους.
Όπως έχει καταγγείλει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν δραστικά την ικανότητα της Τεχεράνης να εισάγει φάρμακα, αλλά και των πρώτων υλών για την παρασκευή τους.
Ο Μπάιντεν δήλωσε αρχικά ότι θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Όμως επέβαλε νέες κυρώσεις σε στρατιωτικούς των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και σε ιρανικά κεφάλαια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην πληττόμενη ισλαμική δημοκρατία.
Λόγω κυρώσεων αρκετοί έχασαν τις δουλειές τους. “Μας βύθισαν στη φτώχεια” επισημαίνει στο Sputnik.gr ο Μοχάμεντ Μαραντί, διευθυντής Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
“Η πραγματικότητα είναι ότι η δημοκρατία στο Ιράν είναι ένα επίτευγμα και πιστεύω ότι θα πρωταγωνιστήσει και σε αυτές τις εκλογές όπως σε όλες τις αναμετρήσεις” καταλήγει ο Μοχάμεντ Μαραντί.
Oι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις
Ο υψηλόβαθμος Ιρανός διαπραγματευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ότι οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον έχουν πλησιάσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας περισσότερο από ποτέ, τονίζοντας ωστόσο ότι απομένουν σημαντικά ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις και η διαπραγματευτική ομάδα της Τεχεράνης θα συνεχίσει τις συνομιλίες, ανεξάρτητα από την εσωτερική πολιτική.
Ο έκτος κύκλος των συνομιλιών συνεχίστηκε το Σάββατο, με τις χώρες που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση) να συναντώνται σε μία αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες, έχει τη βάση της σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο, καθώς το Ιράν έχει αρνηθεί τη τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.