ΑΘΗΝΑ
04:18
|
26.04.2024
Μαύρες μνήμες από τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ φέρνει η επίθεση που δέχθηκε Ρομά στη Τσεχία, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς, που είχε…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο περιστατικό που ανασύρει μαύρες μνήμες από την αστυνομική βαρβαρότητα στη Μινέαπολη των ΗΠΑ, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πάτησε επί εννέα λεπτά, με το γόνατό του, τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, εκτυλίχθηκε στην Τσεχία, ξεσηκώνοντας θύλελλα αντιδράσεων.


Βίντεο κατέγραψε αστυνομικό να γονατίζει στον λαιμό άντρα από τη Ρουμανία, που στη συνέχεια άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.



Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου, καταγράφει τρεις αστυνομικούς, στη βόρεια πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άντρα και να τον ρίχνουν βάρβαρα στο έδαφος. 


Το θύμα υπέστη φονική αστυνομική βία καθώς ένας από τους αξιωματικούς κρατά τα πόδια του, ο δεύτερος γονατίζει στον λαιμό του και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.


Στη διάρκεια του βιντεοσκοπημένου γεγονότος, που προκαλεί οργή, ακούγονται φωνές ανθρώπων να λένε “Τον πνίγουν”, ενώ το θύμα ουρλιάζει από τον πόνο. “Αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας”, ακούγεται να λέει ένας άντρας, υποστηρίζοντας φανερά τους αστυνομικούς, ενώ άλλος, φαίνεται να συμβουλεύει το θύμα λέγοντάς του “μείνε κάτω, μην προσπαθήσεις να σηκωθείς”.

Οι αστυνομικοί, οι όποιοι υποστήριξαν ότι ο άνδρας βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και μάλιστα υπερβολικής δόσης, φαίνεται να λένε στο θύμα επανειλημμένα να “μην αντιστέκεται”, καθώς επιχειρεί ακόμη και να τους  δαγκώσει, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί.


Ο ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της αστυνομικής βαρβαρότητας, τονίζοντας ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ και πως εργαζόταν ως σεκιούριτι σε σούπερ μάρκετ.


Το θύμα προσπάθησε να παρέμβει όταν άνδρας προσπαθούσε να διαρρήξει αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι δράστης ήταν ο 40χρονος Ρομά και έσπευσαν να τον συλλάβουν αντιμετωπίζοντάς τον ως διαρρήκτη.


Η αποκάλυψη του βιντεοσκοπημένου υλικού έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη μαύρη λίστα των κρουσμάτων ρατσισμού που στοιχειώνει τους Ρομά στην στην Τσεχία. Η κοινότητα των Ρομά καταγγέλλει τη ρατσιστική βία υπογραμμίζοντας ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα