ΑΘΗΝΑ
20:12
|
19.04.2024
Ποιος ήταν ο πρωτοπόρος στον χώρο των antivirus και γιατί διωκόταν πολιτικά, όπως ο ίδιος υποστήριζε;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκρός βρέθηκε στο κελί του στην Βαρκελώνη το μεσημέρι της Τετάρτης ο John McAfee, ιδρυτής του ομώνυμου antivirus. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο McAfee αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού. Ο επιχειρηματίας με την περιπετειώδη ζωή και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, είχε συλληφθεί στις 3 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, ενώ ετοιμαζόταν για να πετάξει προς Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης κρυπτονομισμάτων η οποία εκκρεμούσε εις βάρος του από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τενεσί. Λίγο πριν τον θάνατο του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε αποφασίσει την έκδοση του McAfee στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα, πως λόγω της ηλικίας του, θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, εφόσον εκδιδόταν στις ΗΠΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “οι ΗΠΑ θέλουν με χρησιμοποιήσουν παραδειγματικά”.

Ποιος είναι όμως ο McAfee και γιατί διωκόταν πολιτικά, όπως ο ίδιος υποστήριζε; Ο 75χρονος McAfee υπήρξε πρωτοπόρος στο χώρο των antivirus δημιουργώντας τη δεκαετία του ’80 το πρώτο εμπορικό λογισμικό για προστασία από τους ιούς, το γνωστό McAfee VirusScan, το οποίο αργότερα πουλήθηκε στην Intel. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του στράφηκε προς τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το 2019 έφυγε από τις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγει τη δίκη εις βάρος του, ενώ το ίδιο καλοκαίρι κατέφθασε με το γιοτ του στην Κούβα, την οποία προσφέρθηκε να στηρίξει ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ μέσω κρυπτονοσμισμάτων. Την ίδια περίοδο υπουργός οικονομικών της Κούβας, Alejandro Gil Fernandez είχε αναφέρει πως “μελετάμε την πιθανότητα χρήσης του κρυπτονομίσματος […] στις εθνικές μας και διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και δουλεύουμε για αυτό μαζί με ακαδημαϊκούς”. Ο McAfee είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στο Ελευθεριακό Κόμμα (Liberal Party)  για πρόεδρος των ΗΠΑ και σκόπευε να συνεχίσει την εκστρατεία του από την Κούβα. Όπως έγραφε ο ίδιος στο Twitter το καλοκαίρι του 2019, όπου είχε πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους: “Χάνω ακολούθους γιατί υποστηρίζω το Κουβανικό σχέδιο για τα κρυπτονομίσματα. Κάνω εκστρατεία ενάντια στην επιθυμία των ΗΠΑ να αστυνομεύουν τον κόσμο – έχουμε προβλήματα στο σπίτι. Γιατί είναι αντιφατικό το να νικήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων από την Κούβα;”

This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

Ο McAfee σίγουρα δεν ήταν κομμουνιστής και σίγουρα η ζωή του είχε πολλά σκοτεινά σημεία. Παρόλα αυτά ο 75χρονος επιχειρηματίας άσκησε δριμεία κριτική προς το αμερικανικό κράτος, επιλέγοντας τελικά να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή, παρά να δικαστεί από ένα άδικο και διεφθαρμένο σύστημα, όπως ο ίδιος υποστήριζε πως ήταν οι ΗΠΑ. Από την άλλη, η φυλάκιση του για πάνω από 8 μήνες, υπό απάνθρωπες συνθήκες και η μανία των ΗΠΑ για την έκδοση του, μας υπενθυμίζει κάποιες άλλες παρόμοιες συγκλονιστικές ιστορίες. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο σχολιασμός του αυτοεξόριστου στη Ρωσία, Edward Snowden: “Η Ευρώπη δεν πρέπει να εκδίδει όσους κατηγορούνται για μη-βίαια εγκλήματα σε ένα δικαστικό σύστημα τόσο άδικο -και ένα σωφρονιστικό σύστημα τόσο σκληρό – που οι βέροι κατηγορούμενοι θα προτιμούσαν να πεθάνουν, παρά να υποκύψουν σε αυτό. Ο Julian Assange θα μπορούσε να είναι ο επόμενος. Μέχρι το σύστημα να αναμορφωθεί, το μορατόριουμ πρέπει να παραμείνει”.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-1.png

Από τον McAfee στο 2013

Η τραγική ιστορία του John McAfee μας πηγαίνει πίσω στο 2013, τη χρονιά που ο Snowden ζωσμένος με όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για την παράνομη δράση της NSA εγκατέλειπε τις ΗΠΑ με προορισμό το Χονγκ Κονγκ. Την ίδια χρονιά και μόλις λίγους μήνες πριν από την αναχώρηση του Snowden, μία άλλη τραγική είδηση, θα συντάρασσε την αμερικάνικη και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιανουαρίου 2013. Σε κάποιο διαμέρισμα του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ένας 27χρόνος βρίσκεται νεκρός δια απαγχονισμού. Το όνομα του, Aaron Swartz. Το ‘’Παιδί του Internet’’, όπως συχνά αναφέρεται ο Swartz ήταν προγραμματιστής και hacktivist. Σε ηλικία των 12 ετών, προγραμμάτισε μία ιστοσελίδα ονόματι The Info Network, όμοια με αυτή της Wikipedia, όπου ο καθένας μπορούσε να συνδεθεί και να επεξεργαστεί οποιαδήποτε πληροφορία, ενώ υπήρξε συνιδρυτής του Reddit. Σε ακόμη νεαρή ηλικία ο Swartz είχε καταφέρει να συνεργαστεί με έμπειρα στελέχη από το χώρο του προγραμματισμού και να δημιουργήσει μία σειρά από προγράμματα, ιστοσελίδες και πλατφόρμες.

Προτού ακόμη ενηλικιωθεί ο Swartz, ήταν ήδη εκατομμυριούχος. Παρόλα αυτά είχε το όραμα ενός διαδικτύου, όπου οι πληροφορίες του θα ήταν προσβάσιμες σε όλους. Η επιρροή αυτή προερχόταν από τον δημιουργό του Παγκόσμιου Ιστού (WorldWideWeb), Tim Berners-Lee, ο οποίος επίσης πίστευε σε ένα διαδίκτυο προσβάσιμο σε όλους. Σύντομα ο Swartz θα επιχειρούσε να κάνει τις ιδέες του πράξη.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ένας υπολογιστής συνδέθηκε στο δίκτυο του MIT και μέσω αυτού εισήλθε στην ιστοσελίδα JSTOR, απ’ όπου ξεκίνησε να κατεβάζει χιλιάδες ακαδημαϊκά περιοδικά. Τον Γενάρη του 2011 ο Swartz συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απάτη μέσω Η/Υ και παράνομη λήψη πληροφοριών από ένα προστατευμένο υπολογιστικό σύστημα. Το Σεπτέμβριο του 2012 οι εισαγγελικές αρχές αύξησαν τις κατηγορίες εναντίον του Swartz, με την ποινή να φτάνει στα 50 χρόνια φυλάκισης και σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. 

Για να καταλάβουμε τις πράξεις του Aaron ας δούμε μία δήλωση του το 2010. “Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία σχετικά με την ιστορία της εκπαίδευσης, πώς το εκπαιδευτικό σύστημα είχε αναπτυχθεί, τις εναλλακτικές μορφές του και τους τρόπους όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκτήσουν πραγματικές γνώσεις χωρίς να αναμασούν γεγονότα που τους έμαθαν οι δάσκαλοί τους. Και κάπως έτσι βρέθηκα στο σημείο να θέτω ερωτήματα. Όταν έθεσα το ερώτημα για το σχολείο στο οποίο πήγαινα, έθεσα και το ερώτημα για την κοινωνία που δημιούργησε το σχολείο. Έπειτα αμφισβήτησα τις επιχειρήσεις για τις οποίες το σχολείο εκπαίδευε τους ανθρώπους και τελικά αμφισβήτησα την κυβέρνηση που είχε δημιουργήσει όλο αυτό το οικοδόμημα. Μόλις συνειδητοποίησα πως υπήρχαν πραγματικά σοβαρά προβλήματα, δομικά προβλήματα, για τα οποία θα μπορούσα να κάνω κάτι, δεν βρήκα τρόπο να τα ξεχάσω, δεν βρήκα να μην”.

Λίγους μήνες αργότερα και δύο μέρες μετά τη συνάντηση του με μία ομάδα 30 ακτιβιστών, ο Aaron Swartz κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του. Ο θάνατος του δηλώθηκε ως αυτοκτονία. Όπως ο John McAfee έτσι και ο Aaron Swartz αυτοκτόνησαν δια απαγχονισμού. Το σκοινί όμως που τους έκοψε την ανάσα έχει όνομα: είναι το κράτος των ΗΠΑ και οι μηχανισμοί του, που συνεχίζουν απτόητα να κόβουν ανάσες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα