Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του Περού, το οποίο έφερε μπροστά, με μικρή διαφορά 44.000 ψήφων, τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, δάσκαλο και συνδικαλιστή Πέδρο Καστίγιο.
Έτσι, απαίτησε τη Δευτέρα (29/6) από τον μεταβατικό πρόεδρο του Περού, Φραντσίσκο Σαγάστι, να γίνει διεθνής έλεγχος των ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν την 6η Ιουνίου, με την πρόφαση ότι υπήρξε “νοθεία” στην ψηφοφορία.
“Το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο είναι να καλέσει διεθνείς ειδικούς όπως έγινε στη Βολιβία” είπε η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς μετά την επίδοση επιστολής της στον αρχηγό του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πέδρο Καστίγιο κέρδισε το 50,12% των ψήφων, πράγμα που τον καθιστά εκλεγμένο Πρόεδρο του έθνους των Άνδεων. Ωστόσο, δεν έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως πρόεδρος, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Εκλογικών Διαδικασιών συνεχίζει να αξιολογεί τα αμφισβητούμενα -από την πλευρά της Φουχιμόρι, ψηφοδέλτια.
Οι υποστηρικτές του Καστίγιο βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την ψήφο του λαού την περασμένη εβδομάδα και έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν ο Καστίγιο δεν αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του.
Σημειώνεται ότι το 2019, έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που καταρτίστηκε μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία έριζε ότι είχαν γίνει “εσκεμμένα” χειραγωγήσεις από πλευράς της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες (2006-2019). Ο Βολιβιανός πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει πραξικόπημα εναντίον του στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η έκθεση.
Η Φουχιμόρι ανέγνωσε το περιεχόμενο της επιστολής στους δημοσιογράφους. Σε αυτή καλεί τον μεταβατικό πρόεδρο “να ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να πραγματοποιήσουν έλεγχο” της εκλογικής διαδικασίας.
Ο στόχος είναι “μια ανεξάρτητη οντότητα να μπορέσει να εξετάσει τους εκλογικούς καταλόγους, τα δημοτολόγια, το σύστημα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και να κριθεί εάν τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε και καταμέτρησε ο Οργανισμός Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE, η εκλογική επιτροπή) αποτελούν αληθινή αντανάκλαση της λαϊκής βούλησης”, ισχυρίζεται η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η Φουχιμόρι προφανώς εμπνευσμένη από το “παράδειγμα” του Ντόναλντ Τραμπ, στρατολόγησε τις πιο ακριβές δικηγορικές εταιρείες της Λίμα και κατέθεσε προσφυγές απαιτώντας να χαρακτηριστούν άκυρα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια που ευνοούν τον υποψήφιο του Περού Λίμπρε και τα οποία προέρχονται από την φτωχή περιφέρεια της χώρας.
Αν και η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΚ, καθώς και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτίμησαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών, η Φουχιμόρι εξακολουθεί να “μάχεται” για τον προεδρικό θώκο δυναμιτίζοντας την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα της χώρας και προκαλώντας χείμαρο ρατσιστικών αντιδράσεων στις ακροδεξιές “σέχτες” της Λίμα.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σύμμαχοι της Φουχιμόρι παίρνουν πλέον αποστάσεις από την “εμμονή” της υποψήφιας. Ο τίτλος στο κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας “El Comercio” το Σαββατοκύριακο τα λέει όλα: “Αρκετά”.