ΑΘΗΝΑ
21:35
|
26.04.2024
Χείμαρο ρατσιστικών αντιδράσεων έχει επιφέρει στις ακροδεξιές "σέχτες" της Λίμα η προοπτική ανάληψης της προεδρίας από τον γιο των "αναλφάβητων χωρικών των Άνδεων" Πέδρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χείμαρρο ρατσιστικών αντιδράσεων έχει επιφέρει στις ακροδεξιές “σέχτες” της Λίμα η προοπτική ανάληψης της προεδρίας από τον γιο των “αναλφάβητων χωρικών των Άνδεων” Πέδρο Καστίγιο, καθώς η επικεφαλής της λαϊκίστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι αμφισβητεί το προβάδισμα του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς, ενθαρρύνοντας με τους ισχυρισμούς της περί “νοθείας” την ακροδεξιά και δυναμιτίζοντας τη ρητορική φυλετικού μίσους.

Διακόσια χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας, εκατοντάδες στρατιωτικοί εν αποστρατεία, υποστηρικτές της Κέικο Φουχιμόρι, κόρης του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), διαδήλωσαν χθες Τρίτη στη Λίμα, ισχυριζόμενοι πως διαπράχθηκε “νοθεία” στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το επίσημο αποτέλεσμα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καθώς η Φουχιμόρι αμφισβήτησε την εγκυρότητα περίπου 500.000 ψηφοδελτίων που δεν την ευνοούν.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και η αμερικανική διπλωματία χαρακτηρίζει τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την 6η Ιουνίου ως “υπόδειγμα δημοκρατίας”.

“Συγχαίρουμε τις περουβιανές αρχές διότι διεξήγαγαν με ασφάλεια άλλον έναν γύρο ελεύθερων, δίκαιων, προσβάσιμων σε όλους και ειρηνικών εκλογών, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού” ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές “αποτελούν υπόδειγμα δημοκρατίας στην περιφέρεια”.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων από τη δεξιά αντίπαλό του που βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, και η οποία έλαβε 49,87%.

Ωστόσο, ενώ η χώρα ακόμη αναμένει την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οπαδοί της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, ιδίως απόστρατοι, καλούν τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν και να αποτρέψουν την ανάδειξη του κ. Καστίγιο στην προεδρία.

“Θέλουμε την αλήθεια, θέλουμε (οι εκλογικές αρχές) να εξετάσουν όλες τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί“, δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Φερνάντο Ορντόνιες στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Λίμα κατα τη διάρκεια της οποίας ανέμιζαν σημαίες του Περού και υψώθηκαν πλακάτ με αντικομμουνιστικά συνθήματα.

Αρκετοί απόστρατοι αξιωματικοί κατέβηκαν στον δρόμο με τις στολές τους, άλλοι φόρεσαν τους μπερέδες τους και αρκετοί είχαν ζωστεί τα ξίφη τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του κομμουνισμού και του Πέδρο Καστίγιο.

Ο κομμουνισμός δεν μπορεί να έρθει σε αυτή τη χώρα. Είμαστε μια πλούσια χώρα, όπου υπάρχουν ανισότητες και πρέπει να εργαστούμε για να το επιλύσουμε αυτό, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο“, ισχυρίστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πλοίαρχος ε.α. Χόρχε δελ Άγκιλα.

Χθες Τρίτη η πρωθυπουργός και δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης, η Βιολέτα Βερμούδες, υπενθύμισε το συμπέρασμα της αποστολής του και ΟΑΚ επανέλαβε ότι η ψηφοφορία ήταν διαφανής και χωρίς καμιά ένδειξη ότι υπήρξε νοθεία“.

Το κάλεσμα στους απόστρατους να διαδηλώσουν έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης αφού ο κεντρώος μεταβατικός πρόεδρος, Φραντσίσκο Σαγάστι, στηλίτερυσε ως “απαράδεκτη” την επιστολή που υπογράφηκε από εκατό σχεδόν συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματούχους που προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναγνωρίσουν τον Καστίγιο εάν αναλάβει τα καθήκοντά του. “Θέλουν να παρακινήσουν τα επιτελεία του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να καταλύσουν το κράτος δικαίου”, είπε σε ομιλία προς τους Περουβιανούς.

Αρκετοί ήταν οι αξιωματικοί εν αποστρατεία που εξέλαβαν τη δήλωση Σαγάστι, ως συγκαλυμμένη υποστήριξη στον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σημειώνεται ότι η Φουχιμόρι, προφανώς εμπνευσμένη από την στρατηγική Τραμπ, στρατολόγησε τις πιο ακριβές δικηγορικές εταιρείες της Λίμα για να κερδίσει τις 200.000 ψήφους, οι οποίες προέρχονται από φτωχές περιοχές των Άνδεων που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του τσακρέρο Πέδρο Καστίγιο- -από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές του Ειρηνικού.

Η ένταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο” δήλωσε ο Χοσέ Ράγας, Περουβιανός ιστορικός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής. “Η ελίτ της Λίμα δεν προσπαθεί απλώς να διατηρήσει την εξουσία – δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Πέδρο Καστίγιο – αλλά προσπαθούν να ακυρώσουν τις ψήφους της υπαίθρου.”

Η διαδικτυακή ιστοσελίδα Sudaca δημοσίευσε σχόλια λευκών της μεσαίας τάξης από τη Λίμα στα οποία επιδίδονταν σε ρατστιστικό παραλήρημα κατά των αυτοχθόνων Περουβιανών, δηλώνοντας ότι οι “χωριάτες” των υψιπέδων “πρέπει να πεθάνουν από την πείνα” και ζητώντας την επιστροφή στις απάνθρωπες και αναγκαστικές στειρώσεις των αυτόχθονων γυναικών που είχε επιβάλει ο πατέρας της Κέικο Φουχιμόρι, Αλμπέρτο.

Άλλα μιμίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζουν τον Καστίγιο “γαϊδούρι” και ισχυρίζονται ότι οι αυτόχθονες των Άνδεων είναι τόσο αμόρφωτοι που θα έπρεπε να τους έχει απαγορευτεί να ψηφίζουν.

“Απορρίπτω τη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές της, καθώς είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία”, είπε σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα, η Michelle Bachelet της Ύπατη Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλώντας τους Περουβιανούς να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καθώς η αυξάνεται η ένταση που δυναμιτίζεται από τη διάδωση ακροδεξιών ψευδών ειδήσεων, ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, του Human Rights Watch, καλεί “όλους τους Περουβιανούς” -ειδικά τους υποψηφίους, τους δημόσιους υπαλλήλους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας- να “σεβαστούν τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι αρχές. “

Σε ένα δικό του μήνυμα αλληλεγγύης ο Έβο Μοράλες, στηρίζει τους υποστηρικτές του Καστίγιο στηλιτεύοντας τους χειρισμούς της Φουχιμόρι που δεν αποδέχεται την ήττα της.

Πηγές: The Guardian, Al Jazeera, infobae, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα