ΑΘΗΝΑ
22:31
|
25.04.2024
Το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού που τρομοκρατεί την ελίτ της Λίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε τη Δευτέρα να επικρατήσει “ηρεμία” ώστε να “αποφευχθούν νέα κοινωνικά ρήγματα” στο Περού, όπου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, καθώς η επικεφαλής της λαϊκίστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι αμφισβητεί το προβάδισμα του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο δυναμιτίζοντας με τους ισχυρισμούς της περί “νοθείας” την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα.

“Παρατηρώ με ανησυχία ότι αυτός που θα όφειλε να είναι εορτασμός της δημοκρατίας οδεύει να μετατραπεί σε εστία διχασμού που δημιουργεί νέο κι ολοένα μεγαλύτερο ρήγμα στην περουβιανή κοινωνία”, σημείωσε η Μισέλ Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της, απευθύνοντας έκκληση “για περίσκεψη, ηρεμία και σεβασμό των δημοκρατικών αξιών”.

Εννέα ημέρες μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που έφεραν μπροστά, αν και με μικρό προβάδισμα, τον “τσακρέρο” και δάσκαλο Πέδρο Καστίγιο, το εκλογοδικείο συνέχιζε να εξετάζει τις προσφυγές που κατατέθηκαν.

Βάσει της καταμέτρησης, που έχει φθάσει στο 99,93% των ψηφοδελτίων, ο ηγέτης του Περού Λίμπρε, Πέδρο Καστίγιο έλαβε το 50,14% και έχει προβάδισμα 49.000 ψήφων έναντι της Κέικο Φουχιμόρι, που συγκέντρωσε το 49,86%.

Ζευγάρι υποστηρικτών του Περού Λίμπρε χορεύουν γιορτάζοντας το προβάδισμα του Καστίγιο

Ωστόσο, η Κέικο Φουχιμόρι, που βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, βάζοντας λάδι στη φωτιά, αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή το προβάδισμα του αριστερού αντιπάλου της ζητώντας να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια, ισχυριζόμενη πως υπάρχει “σαφής πρόθεση μποϊκοτάζ της λαϊκής βούλησης”. Επιπλεόν κατηγόρησε του οπαδούς του Καστίγιο πως “κλέβουν” ψήφους και κάλεσε τους υποστηρικτές της να μοιραστούν όποια καταγγελία έχουν για “παρατυπίες” της εκλογικής διαδικασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ανακαταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν σε 165 εκλογικά τμήματα: 151 εξ αυτών κατόπιν αιτημάτων της κυρίας Φουχιμόρι και μόλις 14 κατόπιν αιτημάτων του Πέδρο Καστίγιο.

Εκλογικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών παρατηρητών, διαβεβαίωσαν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία παρατυπία στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους υποστηρικτές της Φουχιμόρι να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. 

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή παρατυπία στην εκλογική διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε “θετική”.

Οι εκλογικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς υποστηρικτές των δύο αντιπάλων διαδηλώνουν καθημερινά μπροστά στα γραφεία τους, στο κέντρο της Λίμας.

Ο ροντέρο Καστίγιο από την πλευρά του, καθώς απλά περιμένει να ανακοινωθεί επίσημα νικητής, καλεί τους υποστηρικτές του να παραμείνουν “γαλήνιοι”, τονίζοντας ότι σε “όσους θέλουν να μας προκαλέσουν, ας προσφέρουμε τη χαρά και τον σεβασμό μας”.

Την Κυριακή 13/6, το εκλογοδικείο ανακήρυξε τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 11η Απριλίου. .

Τοτο Perú Libre (“Ελεύθερο Περού”), αναδείχθηκε πρώτο, με 37 έδρες, μπροστά από τη Fuerza Popular (“Λαϊκή Δύναμη”) της Φουχιμόρι, που περιορίστηκε στις 24 έδρες. Ωστόσο, στο κοινοβούλιο των 130 εδρών η ισχύς θα είναι και πάλι κατακερματισμένη.

Έτσι, ο επόμενος αρχηγός του κράτους θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις καθώς απαιτούνται 66 έδρες για την έγκριση σχεδίων νόμου στο περουβιανό κοινοβούλιο.

Το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού που τρομοκρατεί την ελίτ της Λίμα, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και η δεξαμενή των ψήφων του προέρχονται μακριά από τα κανάλια επικοινωνίας της -από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές του Ειρηνικού.

Ο φόβος της εκλογής του Καστίγιο για τους “κυρίους” της Λίμα είναι ο φόβος της διαπραγμάτευσης με το άγνωστο, ο οποίος αποκαλύπτεται ισχυρότερος από τον φόβο της διαπραγμάτευσης με τους αριστερούς ριζοσπάστες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα