ΑΘΗΝΑ
11:57
|
20.04.2024
Προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε, στην "αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσφέρθηκε χθες Δευτέρα να βοηθήσει τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε στην αντιμετώπιση των “τρομοκρατικών ενεργειών”, μετά την επίθεση με ελαφριά όπλα εναντίον του ελικοπτέρου του δεύτερου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/6 κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν συζήτησε απευθείας με τον Ντούκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την κολομβιανή προεδρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας ισχυρίζεται ότι τα πυρά εναντίον του προεδρικού ελικοπτέρου ήταν ενέργεια των μαχητών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της τελευταίας παράταξης ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, ή/και αποστατών των FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Οι δύο ομάδες, όπως και ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, συγκρούονται για τον έλεγχο χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών κόκας, της διακίνησης ναρκωτικών και των παράνομων εξορύξεων, ιδίως χρυσού, και του λαθρεμπορίου προς τη Βενεζουέλα.

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε το 2016 ο τότε πρόεδρος με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος Ντούκε ενταφίασε τις συνομιλίες που είχαν αρχίσει με τον ELN επί των ημερών του προκατόχου του, του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά την επίθεση του Ιανουαρίου του 2019 εναντίον της σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά, όπου είχαν σκοτωθεί 22 δόκιμοι, πέραν του δράστη και για την οποία κατηγορήθηκε ο ELN -η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ο οδηγός του οχήματος ήταν μέλος της οργάνωσης.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς το 1964, εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας ότι διαθέτει από 2.300 ως 2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα

Η ηγεσία της οργάνωσης διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο ELN ή/και οι αποστάτες των άλλοτε Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας κατηγορούνται επίσης από την κυβέρνηση του Ντούκε πως βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε πριν από δέκα ημέρες στη βάση της 30ής Ταξιαρχίας του στρατού στην Κούκουτα (ανατολικά).

Η επίθεση αυτή είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κάποιοι από τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη βάση στο πλαίσιο της συνεργασίας των στρατών ΗΠΑ και Κολομβίας κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Το FBI συμμετέχει στην έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 36 ανθρώπων.

Ο ELN από την πλευρά του αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να εκφράσει και “την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τον αντίκτυπό της στην περιφέρεια”, όπως και να υπενθυμίσει την πάγια αμερικανική θέση ενάντια στην κυβέρνηση Μαδούρο. Σύμφωνα με την κολομβιανή προεδρία ο Αμερικανός πρόεδρος “υπογράμμισε τη σημασία που έχει να αναζητηθεί διεθνής συναίνεση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών” στη Βενεζουέλα.

Κολομβία και ΗΠΑ είναι στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών για να εκδιωχθεί ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Μπογκοτά και Ουάσινγκτον τον αποκαλούν “δικτάτορα” και αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο.

Παρά το ότι μοιράζονται πορώδη σύνορα 2.200 χιλιομέτρων, Μπογκοτά και Καράκας δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμη τη δωρεά στην Κολομβία 2,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον COVID-19 της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κολομβία και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να τηρούν “τα υψηλότερα πρότυπα λογοδοσίας” για τις ενέργειές τους.

Τα παραπάνω γίνονται με φόντο τις έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα τέλη Απριλίου στη χώρα με απολογισμό τουλάχιστον 50 διαδηλωτές νεκρούς.

Στα τέλη Απριλίου η Κολομβία γνώρισε έκρηξη της κοινωνικής οργής, αρχικά με έναυσμα ένα φορολογικό νομοσχέδιο που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι. Έκτοτε έχουν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια βίας από τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές και οι νεκροί είναι δεκάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα