ΑΘΗΝΑ
15:20
|
18.05.2024
Ο υπουργός δικαιοσύνης στηλίτευσε τη "δυσανάλογη" επιβολή της εσχάτης τω ποινών σε Αφροαμερικανούς και σε άλλες εθνικές μειονότητες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Πέμπτη 1/6 ότι επιβάλλει αναστολή μέχρι νεοτέρας στην εκτέλεση θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στηλιτεύοντας τη “δυσανάλογη” επιβολή της εσχάτης τω ποινών σε Αφροαμερικανούς και σε άλλες εθνικές μειονότητες.

“Έχουν εγερθεί σοβαρές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη καταφυγή στη θανατική ποινή σε όλη στη χώρα”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, σε σημείωμά του με το οποίο ανακοίνωσε το μορατόριουμ.

Αναφέρθηκε “στον αυθαίρετο χαρακτήρα της εφαρμογής της”, στη “δυσανάλογη επίπτωσή της στους έγχρωμους” και “στον ανησυχητικό αριθμό αθωώσεων σε υποθέσεις όπου επιβλήθηκε η θανατική ποινή”.

Διέταξε την αναστολή κάθε εκτέλεσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ωσότου το υπουργείο “επανεξετάσει τις πολιτικές και τις διαδικασίες που αφορούν τη θανατική ποινή”.

Στις ΗΠΑ παραδοσιακά οι πολιτείες εκτελούν τους περισσότερους θανατοποινίτες και όχι το ομοσπονδιακό κράτος. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη γενικά δεν επεμβαίνει παρά μόνο σε σοβαρές υποθέσεις που συνήθως αφορούν διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατία ή κατασκοπεία.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν είχαν προχωρήσει σε καμία εκτέλεση για 17 χρόνια μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Όταν η κυβέρνηση του μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την εφαρμογή της πρακτικής αυτής και οι εκτελέσεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμό άνευ προηγουμένου (έφθασαν τις 13), κι αυτό παρά τη μείωση της επιβολής της εσχάτης των ποινών στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

“Το υπουργείο πρέπει να φροντίσει να τηρεί σχολαστικά τη δέσμευσή μας στην ισότητα και την ανθρώπινη μεταχείριση στην εφαρμογή της ισχύουσας ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τη θανατική ποινή”, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προεκλογικά είχε πει πως θα τασσόταν υπέρ της κατάργησής της.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (30/6) οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν τον 45χρονο θανατοποινίτη και καταδικασμένο για τρεις ειδεχθείς φόνους, Τζον Χάμελ.

Ήταν η δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από την πολύμηνη αναστολή της εσχάτης των ποινών λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Βιρτζίνια, έγινε η πρώτη πολιτεία του αμερικανικού Νότου που κατάργησε τη θανατική ποινή.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο όπου η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα