ΑΘΗΝΑ
11:23
|
23.04.2024
Επινίκια βίντεο με τους Ταλιμπάν να “κατεβάζουν” την αφγανική σημαία – Φέρονται να ελέγχουν το 85% των εδαφών της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν ένα από τα πιο σημαντικά συνοριακά περάσματα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Ιράν σύμφωνα με δηλώσεις Αφγανών αξιωματούχων. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους Ταλιμπάν να κατεβάζουν τη σημαία του Αφγανιστάν από την οροφή του συνοριακού τελωνείου.

Το πέρασμα Ισλάμ Κάλα είναι μία από τις σημαντικότερες εμπορικές πύλες με το Ιράν, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, αποφέρει έσοδα περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως στην αφγανική κυβέρνηση.

Η προέλαση των δυνάμεων των Ταλιμπάν κατά μήκος του Αφγανιστάν συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων. Στις αρχές της εβδομάδας οι Αμερικανοί αποχώρησαν “σαν κλέφτες”, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, και από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ στην Καμπούλ. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο 400 επαρχιών της χώρας. Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι ελέγχουν το 85% του εδάφους του Αφγανιστάν και διαβεβαίωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πλατφόρμα για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παραδέχθηκε σήμερα ότι έχασε τον έλεγχο του Ισλάμ Κάλα στην επαρχία Χεράτ. “Όλες οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών δυνάμεων, παραμένουν στην περιοχή και συνεχίζουν την προσπάθεια ανακατάληψης του περάσματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ταρίκ Αριάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως οι δυνάμεις ελέγχουν πλήρως το συνοριακό πέρασμα με το Ιράν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια δύναμη 1.000 μαχητών των Ταλιμπάν κατέλαβαν πέντε περιφέρειες στην επαρχία Χεράτ αμαχητί. Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο al Alam TV του Ιράν, μετέδωσε ότι Αφγανοί στρατιώτες εισήλθαν στο ιρανικό έδαφος μέσω του συνοριακού περάσματος για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Η αντιπροσωπεία στη Μόσχα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, τρεις αξιωματούχοι των Ταλιμπάν θέλησαν να καθησυχάσουν ότι συνιστούν απειλή για την ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την δράση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο αφγανικό έδαφος και ότι θα επιδιώξουν την εξάλειψη της παραγωγής ναρκωτικών στην χώρα. “Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην επιχειρεί στο αφγανικό έδαφος…και το έδαφός μας δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ κατά των γειτόνων μας”, δήλωσε ο Σαχαμπουντίν Ντελαγουάρ μέσω διερμηνέα.

Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν δεσμεύθηκε επίσης ότι τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων θα γίνουν σεβαστά και δήλωσαν ότι όλοι οι Αφγανοί πολίτες έχουν δικαίωμα σε “σωστή εκπαίδευση στο πλαίσιο του αφγανικού νόμου και των αφγανικών παραδόσεων”. “Θέλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας…να λάβουν μέρος στην δημιουργία ενός αφγανικού κράτους”, δήλωσε ο Ντελαγουάρ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της μεθορίου με το Τατζικιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα δύο τρίτα της μεθορίου με το Τατζικιστάν και κάλεσε όλες τις πλευρές του Αφγανιστάν σε αυτοσυγκράτηση και να εμποδίσουν την μεταφορά της έντασης εκτός των συνόρων της χώρας τους. Η Ρωσία, σύμμαχος του Τατζικιστάν στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει την σύμμαχό της.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι δεν θα στείλει άλλο Αμερικανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν. “Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές επί τόπου. Ο στρατός μας και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή οπουδήποτε” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και να ολοκληρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος μετά από 20 χρόνια στις 31 Αυγούστου

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα