ΑΘΗΝΑ
04:47
|
26.04.2024
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης ως το τέλος Αυγούστου αιτιολόγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ στο Αφγανιστάν οι γυναίκες παίρνουν...τα όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν θα στείλω άλλο Αμερικανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν…Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές επί τόπου. Ο στρατός μας και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή οπουδήποτε τόνισε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και να ολοκληρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος μετά από 20 χρόνια στις 31 Αυγούστου.

“Δεν πήγαμε στο Αφγανιστάν για να φτιάξουμε μία χώρα. Οι Αφγανοί ηγέτες πρέπει να συνεννοηθούν και να καθορίσουν το μέλλον” πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση του Αφγανιστάν “δεν υπάρχει στρατιωτική λύση”.

“Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους υπηρετώντας τη χώρα….Τελειώνουμε τον μακροβιότερο πόλεμο της χώρας” τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν, επιμένοντας (μετά από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και αμέτρητες χιλιάδες Αφγανούς άμαχους) ότι “δεν είναι λύση η παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην περιοχή για ένα εξάμηνο ή έναν επιπλέον χρόνο”.

Ο Μπάιντεν θύμισε ότι από το 2014 είχε αποφασιστεί στο ΝΑΤΟ η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ότι έκτοτε δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις δίχως να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στο έδαφος.

Ισχυρίστηκε ότι ο αφγανικός στρατός περίπου 300.000 στρατιωτικών είναι αρκετός για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις περίπου 75.000 Ταλιμπάν. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν “εμπιστεύεται” τους Ταλιμπάν το αρνήθηκε τονίζοντας ότι αυτό που εμπιστεύεται είναι οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού θυμίζοντας πως διαθέτει εκπαίδευση και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Διαβεβαίωσε τέλος τους χιλιάδες Αφγανούς διερμηνείς, μεταφραστές και υπαλλήλους που εργάστηκαν κοντά στην αμερικανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, μαζί με τις οικογένειές τους πως “έχουν μία θέση στις ΗΠΑ” ή σε χώρες συμμάχους εάν το επιλέξουν.

Και οι Αφγανές στα…όπλα!

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σε συνδυασμό με την εντεινόμενη προέλαση των δυνάμεων των Ταλιμπάν σε διάφορες περιοχές και επαρχίες του Αφγανιστάν αναγκάζουν τις γυναίκες σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Τις τελευταίες βδομάδες σε περιοχές κυρίως του βόρειου και κεντρικού Αφγανιστάν παρατηρούνται διαδηλώσεις εκατοντάδων γυναικών που παίρνουν στον ώμο όπλο για να τονίσουν πως είναι αποφασισμένες να παλέψουν οι ίδιες για τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην ζωή, στην κοινωνία.

Women take part in a protest in Ghor

“Καμία γυναίκα δεν θέλει να πολεμήσει. Θέλω απλώς να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου και να μείνω μακριά από τη βία αλλά οι συνθήκες μας αναγκάζουν να σηκώσουμε ανάστημα!” εξηγεί μία 20χρονη δημοσιογράφος από το βόρειο Τζουζτζάν, μία από τις λίγες περιοχές της χώρας με Ιστορία στους αγώνες των γυναικών. Όπως εξήγησε μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, παρακολούθησε ήδη ένα κέντρο εκπαίδευσης στα όπλα το οποίο απέφυγε να κατονομάσει για να μην μπει στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. “Δεν θέλω τη χώρα υπό τον έλεγχο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες όπως κάνουν οι Ταλιμπάν. Πήραμε τα όπλα για να δείξουμε ότι εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα το κάνουμε” τόνισε η νεαρή Αφγανή.

A demonstration in Ghor

Απάντησε πως μαζί της υπήρξαν και ορισμένες λίγες γυναίκες που αποφάσισαν να μάθουν τη χρήση όπλων, παρά την απειρία ή την άγνοιά τους, τονίζοντας ότι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες συμπολεμιστές τους εάν βεβαίως τύχει να βρεθούν στο πεδίο της μάχης: “Φοβούνται και θεωρούν ντροπή την πιθανότητα να σκοτωθούν από εμάς” .

A female Afghan special force commando unit officer attends a graduation ceremony at the military academy in Kabul, Afghanistan, on 31 May 2021.

Ας σημειωθεί ότι απόψε λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας περιοχή του δυτικού Αφγανιστάν, όπου συμπεριλαμβάνεται σημαντικό μεθοριακό πέρασμα προς το Ιράν. Την περασμένη βδομάδα κατέλαβαν μεθοριακές περιοχές στ ασύνορα πέντε χωρών: Ιράν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν,Κίνα και Πακιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα