ΑΘΗΝΑ
14:01
|
03.11.2024
Καταδικάζει το εμπάργκο των ΗΠΑ, ζητεί την άρση των κυρώσεων και επικρίνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας “Black Lives Matter” εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κομμουνιστική ηγεσία της Κούβας καταδικάζοντας τις κυρώσεις και την απομόνωση δεκαετιών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη νησιωτική χώρα. Η δημόσια τοποθέτηση του BLM επικρίθηκε από μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ αλλά και από κάποιους υποστηρικτές του κινήματος.

Το BLM “καταδικάζει την απάνθρωπη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον λαό της Κούβας και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων”, αναφέρει ανακοίνωση του κινήματος που αναρτήθηκε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κάλεσμα του BLM απηχεί παρόμοιες εκκλήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και από τα Ηνωμένα Έθνη προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία με το εμπάργκο απομονώνει εδώ και χρόνια την Κούβα και στερεί από τους πολίτες της την πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Την περασμένη Κυριακή Κουβανοί διαμαρτυρήθηκαν στα αστικά κέντρα του νησιού για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας. Δυτικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσαν να προσδώσουν στις διαδηλώσεις το χαρακτήρα εξέγερσης κατά της κυβέρνησης της Κούβας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Black Lives Matter (@blklivesmatter)

Εδώ και 60 χρόνια η Ουάσινγκτον “προκαλεί πόνο και φτώχεια στον λαό της Κούβας στερώντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες”, τονίζει το αντιρατσιστικό κίνημα και σημειώνει “η αμερικανική πολιτική των κυρώσεων τιμωρεί την Κούβα γιατί αντέχει και εμμένει να αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση και την εθνική της κυριαρχία”. Μια δέσμευση, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BLM, έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η Κούβα ιστορικά έχει επιδείξει αλληλεγγύη σε όλους τους καταπιεσμένους πολίτες αφρικανικής καταγωγής”, τονίζει το BLM υπενθυμίζοντας πως το νησί της Καραϊβικής προστάτευσε επαναστάτες του αντιρατσιστικού κινήματος, όπως η Ασάτα Σακούρ, πρώην μέλος της Μαύρων Πανθήρων, που κατάφερε να διαφύγει από το ανθρωποκυνηγητό των πρακτόρων του FBI και να βρει καταφύγιο στην Αβάνα το 1984.  Η Ασάτα Σακούρ συνελήφθη το 1973 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο του αστυνομικού και το 1979 δραπέτευσε από τις φυλακές.

Το BLM έπλεξε επίσης το εγκώμιο του υγειονομικού συστήματος της Κούβας, “το οποίο έχει μια μακρά ιστορίας αλληλεγγύης με αποστολές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια σε όλο τον κόσμο”. Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική που έχει αναπτύξει τα δικά της εμβόλια κατά του κορονοϊού ενώ περίπου το 15% των πολιτών του νησιού είναι ήδη εμβολιασμένο και με τις δόσεις. Το BLM ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις με την σοσιαλιστική ηγεσία της Κούβας.



Η δημόσια τοποθέτηση του κινήματος υπέρ της Κούβας προκάλεσε αναμενόμενες αντιδράσεις στις τάξεις των συντηρητικών, κυρίως από μέλη της κουβανοαμερικανικής κοινότητας.

Κάποιοι πρότειναν μάλιστα στο BLM να μην ασχολείται με τη διεθνή πολιτική σκηνή καθώς πλήττει την εικόνα του στηρίζοντας μια “καταπιεστική και απολυταρχική κυβέρνηση”.

Ωστόσο, πολλοί παρατήρησαν ότι η στάση του BLM με το ψήφισμα του Ιουνίου του ΟΗΕ, με το οποίο 184 χώρες από όλο τον κόσμο ζήτησαν από τις ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο εναντίον της Κούβας.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Καθαρά» τα όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους όπου έγινε η έκρηξη

Κουτσούμπας: Θα είμαστε σταθερά αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές πολιτικές

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2023

Τροχαίο δυστύχημα στο Αγρίνιο με έναν 20χρονο νεκρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα