ΑΘΗΝΑ
01:51
|
09.05.2024
Κατά τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, συμμετείχαν περίπου 350.000 άνθρωποι από όλη την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποστολή Κοσμοδρομίου

Φωτογραφίες: Κωσταντίνος Ζήλος

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανών πιστών συμμετείχαν στην καθιερωμένη ετήσια λιτανεία προς τιμήν της βάφτισης των Ρως, κοινών προγόνων των σημερινών Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων. Φέτος εορτάστηκε η 1.033η επέτειος από τη βάφτιση του τότε πρίγκιπα και κατόπιν Αγίου Βλαδιμήρου.

Σε μία εντυπωσιακή επίδειξη θρησκευτικής (και όχι μόνο) ισχύος, οι πιστοί της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας σύσσωμοι πορεύτηκαν από τον λόφο του Βλαδίμηρου, διασχίζοντας την ουκρανική πρωτεύουσα, προς το ιστορικό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.

Κατά τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, συμμετείχαν περίπου 350.000 άνθρωποι από όλη την Ουκρανία. Επικεφαλής των τελετών ήταν ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και των Εκκλησιών Σερβίας, και Τσεχίας-Σλοβακίας.

Παρόντες ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας “Υπηρέτης του Λαού”, καθώς και του κόμματος “Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – για τη Ζωή”, οι οποίοι στηρίζουν την κανονικότητα της ουκρανικής εκκλησίας, αλλά διαφωνούν ως προς τον βαθμό της πίεσης που ασκείται σήμερα στην εκκλησία.

Η ανταγωνιστική, αυτοκέφαλη εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Επιφάνιο που ιδρύθηκε το 2018, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν πραγματοποίησε εορταστικές τελετές, επικαλούμενη τον κορονοϊό. Βέβαια είναι εμφανές στο Κίεβο πως δεν τηρείται κανένα μέτρο από κανέναν και πουθενά – κάτι το οποίο φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πολυπληθούς εκδήλωσης.

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί σοβαρά περιστατικά πίεσης και διώξεων της υπό την δικαιοδοσία της Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας, λόγω του Αυτοκέφαλου του 2018, οι σημερινές εκδηλώσεις έτυχαν τεράστιας προβολής από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και περιφρουρήθηκαν με ισχυρά μέτρα ασφαλείας από κρατικές υπηρεσίες και την περιφρούρηση ορθόδοξων εθελοντών.

Οι διαθέσεις πολλών Ουκρανών πιστών αποτυπώθηκαν στα πολυάριθμα πλακάτ που επέκριναν προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίον χαρακτήριζαν υπεύθυνο για το σχίσμα και την εμπλοκή γεωπολιτικών συμφερόντων στην παγκόσμια Ορθοδοξία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα