ΑΘΗΝΑ
14:14
|
25.04.2024
Από τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία στα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιούλιος που μας πέρασε ήταν ένας μήνας ακραίων καιρικών φαινομένων. Από τις φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο στις θερμοκρασίες – ρεκόρ στις ΗΠΑ. Από τις κατολισθήσεις και τους πρωτόγνωρους μουσώνες της Ινδίας στις δασικές πυρκαγιές της Σιβηρίας. Ο Αύγουστος πήρε τη σκυτάλη με ένα πρωτοφανές και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που παρέδωσε τα πευκοδάση της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας στο έλεος των ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων. Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο “άφησαν” τον όρο της κλιματικής αλλαγής και οικειοποιήθηκαν τον όρο της κλιματικής κρίσης προϊδεάζοντας για ένα μέλλον που το σημερινό “ακραίο” θα είναι το σύνηθες.

Η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε και επιδεινώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν, υπογραμμίζει στη νέα έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, απειλώντας με νέες καταστροφές την ανθρωπότητα, που ήδη πλήττεται από διαδοχικούς καύσωνες και πλημμύρες. Κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι ξηρασίες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Ήδη τα επίπεδα των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι αρκετά υψηλά στην ατμόσφαιρα ώστε να θεωρείται σίγουρο πως θα επιφέρουν διαταραχές του κλίματος για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες στην έκθεση της Διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC, GIEC) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. “Κρύος ιδρώτας θα πρέπει να λούσει όποιον διαβάζει την έκθεση αυτή (…) Δείχνει πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε με την κλιματική αλλαγή: βρισκόμαστε μέσα σε μια τρύπα, την οποία εξακολουθούμε να σκάβουμε”, σχολίασε ο κλιματολόγος Ντέιβ Ριέι.

Ο βρετανικός “Γκάρντιαν” σε ένα βίντεο 4 λεπτών δείχνει πώς ήταν ο Ιούλιος των ακραίων φαινομένων του 2021, ο οποίος, όπως λέει χαρακτηριστικά, σόκαρε ακόμα και τους πιο έμπειρους επιστήμονες!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα