ΑΘΗΝΑ
22:22
|
23.04.2024
Οδομαχίες, πυρπόληση αυτοκινήτων, καταστημάτων και αντισυριακό ρατσιστικό μένος στις συνοικίες της πρωτεύουσας με την αστυνομία να παρακολουθεί από απόσταση… ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες οργισμένοι Τούρκοι της Άγκυρας κατέκλυσαν τους δρόμους της συνοικίας Αλτιντάγκ για να χτυπήσουν και να καταστρέψουν το “ξένο σώμα” της κοινωνίας τους: την κοινότητα των Σύρων.

Το βράδυ της 11ης Αυγούστου εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, σπίτια στοχοποιήθηκαν, άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν. Ένα “πογκρόμ” κατά των Σύρων της Άγκυρας που εδώ και καιρό προετοιμαζόταν μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής των πολιτικών που “χαϊδεύει” τα αυτιά των ψηφοφόρων της Τουρκίας.

Η σπίθα για την έκρηξη στη συνοικία Αλτιντάγκ δόθηκε με τον θάνατο του 18χρονου Τούρκου Εμιρχάν Γιαλτσίν. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός καβγά ανάμεσα σε ντόπιους και Σύρους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Την ίδια ημέρα αργότερα, μια ομάδα 1.000 και πλέον ατόμων κινητοποιήθηκε στα social media, έδωσε ραντεβού στη γειτονιά που σκοτώθηκε ο 18χρονος και εξαπέλυσε επιθέσεις κατά πάντων. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι απαθανάτισαν, ως είθισται πια, με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων το χρονικό της στοχευμένης επίθεσης.

Πού ήταν η αστυνομία για να επέμβει; Η αστυνομία ήταν εκεί και παρακολουθούσε από απόσταση… ασφαλείας αφήνοντας τους Σύρους επιδεικτικά μόνους απέναντι στους αυτόκλητους τιμωρούς τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος “DuvaR”, ένα περιπολικό της τουρκικής αστυνομίας καλούσε τους Σύρους να μην ενδίδουν στις προκλήσεις και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Κάποιοι Σύροι αναγκάστηκαν να φύγουν πολύ μακριά από τη γειτονιά τους για να ξεφύγουν από το εξαγριωμένο πλήθος. Ένας πρόσφυγας περιέγραψε στο “DuvaR” πόσο τρόμαξαν τα παιδιά του από τις φωνές και τα αντιρατσιστικά συνθήματα των Τούρκων που αναγκάστηκε να βάλει μουσική στη διαπασών για να τα προστατεύσει.

Η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής προσφυγών εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα με το αζημίωτο. Ο πόλεμος στη Συρία έχει δημιουργήσει εντός της Τουρκίας πολλές κοινότητες προσφύγων. Η σχετικά πρόσφατη απόφαση των Αμερικανών και λοιπών Νατοϊκών να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν αφήνοντας πολύ έδαφος στις δυνάμεις των Ταλιμπάν αλλά και η επιθυμία του Ερντογάν να διαδραματίσει ρόλο εγγυητή εκεί, έχει δημιουργήσει ένα κύμα Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία. Και οι ντόπιοι αντιδρούν. Το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι Σύροι της τουρκικής πρωτεύουσας: “Το επεισόδιο έληξε χάρη στη νηφαλιότητα των πολιτών και την παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας”.

Μάλλον είδε άλλα βίντεο στο κυβερνείο της Άγκυρας.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα