ΑΘΗΝΑ
11:40
|
03.05.2024
Ο Ιάπωνας εκδότης και φανατικός φίλος των παζλ απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών. Έπασχε από καρκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας Μακί Κατζί, γνωστός ως ο “νονός του Sudoku”. Ο Κατζί ήταν αυτό που εμπνεύστηκε το όνομα “Sudoku” για τα δημοφιλή παζλ με τους αριθμούς, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις δικές του εκδόσεις “Nikoli” τη δεκαετία του ’80. Τα Sudoku του Κατζί έγιναν σύντομα παγκόσμια επιτυχία, απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς φίλους ενώ τουρνουά για δυνατούς λύτες των παζλ πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Το παζλ αποτελείται από 9×9 τετράγωνα, ώστε να σχηματίζουν οριζόντιες και κάθετες γραμμές των 9 αριθμών και 9 τετράγωνα των επίσης 9 αριθμών. Κάθε γραμμή και κάθε τετράγωνο επιτρέπεται να έχει από μία φορά τους αριθμούς 1 έως 9. Κάθε παζλ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ανάλογα με τα “έτοιμα” νούμερα που σου δίνει το καθένα.

Την περασμένη Δευτέρα οι εκδόσεις “Nikoli” ανακοίνωσαν τον θάνατο του Κατζί στον ιστότοπό τους, διευκρινίζοντας ότι ο “νονός των Sudoku” απεβίωσε στο σπίτι του στο Τόκιο στις 10 Αυγούστου. Έπασχε από καρκίνο.

Ο Μακί Κατζί γεννήθηκε το 1951 στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κέιο και ασχολήθηκε με τις εκδόσεις δημιουργώντας ένα περιοδικό με παζλ. Η πρώτη έκδοση του περιοδικού των εκδόσεων “Nikoli” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1980. Η προέλευση του Sudoku δεν είναι σαφής. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο δημιουργός τους ήταν ο Ελβετός μαθηματικός του 18ου αιώνα, Euler, άλλοι τα εν λόγω παζλ θεωρούν έφτασαν στον αραβικό κόσμο από την Κίνα τον 8ο ή τον 9ο αιώνα.

Γαλλικές εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει μια σειρά των πρώτων εκδοχών του παιχνιδιού στα τέλη του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομαζόταν “τα διαβολικά μαγικά τετράγωνα”. Ωστόσο, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Χάουαρντ Γκαρνς θεωρείται ο δημιουργός της σύγχρονης έκδοσης του παζλ τη δεκαετία του 1970, με το όνομα “Number Place”. Αυτά τα παζλ “εντόπισε” και βάφτισε Sudoku o Κατζί.

Το Sudoku έγινε αρχικά δημοφιλές στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο το 2004 όταν οι “Times” του Λονδίνου δημοσίευσαν ένα Sudoku δίπλα στα σταυρόλεξα της εφημερίδας. Ο Κατζί δεν είχε κατοχυρώσει την εμπορική επωνυμία Sudoku και δεν αποκόμισε τα κέρδη που θα μπορούσε από την επιτυχία του. Δεν το ένοιαξε ποτέ.  Σε συνέντευξή του το 2007 είχε πει στο BBC: “Συγκινούμαι πραγματικά όταν έχω μια νέα ιδέα για παζλ. Είναι σαν να βρίσκω θησαυρό. Δεν έχει να κάνει με το αν θα βγάλω χρήματα, αλλά με τον αγνό ενθουσιασμό της προσπάθειας να το λύσω”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα